Cafeneaua culturală

Implicare socială – Interviu cu IOANA SĂRĂCILĂ, președinte Asociația „Noi – Dezvoltare, Progres, Comunitate“

IMPLICARE SOCIALĂ - Interviu cu Ioana Sărăcilă, președinte Asociația „Noi - Dezvoltare, Progres, Comunitate“

7 tineri cu inițiativă și cu dorința de a inova comunitatea borleșteană au pus bazele Asociației „Noi – Dezvoltare, Progres, Comunitate“. Organizația neguvernamentală este una cu viziune și activități menite să sprijine consătenii aflați în nevoie, să promoveze obiceiurile și tradițiile autentice, să reunească tinerii în proiecte cu impact sau să revitalizeze viața culturală și socială a zonei. Ioana Sărăcilă, președintele Asociației „Noi“, alături de membrii fondatori (Alexandru Sărăcilă, Ioana Nastasă, Ștefan Handaric, Dragoș Angheluș, Vlad Pascariu și Andrei Bucatariu) răspund cu deschidere la întrebările menite să dezvăluie detalii despre principalele proiectele pe care le propun.

Când și în ce context a luat naștere proiectul  Asociația „Noi“?

Oficial, în aprilie 2020 „ aceasta este data la care toate actele asociației au fost gata. Neoficial însă, povestea noastră are două părți: prima parte începe cu Ajunul Crăciunul 2018, când ne-am gândit să mergem să ne colindăm părinții – nici nu ne trecea prin cap că am putea exista într-o formă juridică oficială pe atunci. Fiind un grup mare de prieteni, a trebuit să mergem la fiecare familie în parte și nu am putut părăsi casele părinților noștri fără să fi servit ceva și fără ca ei să ne ofere bani, pe care am decis să îi direcționăm spre ceva folositor. După consultări, ne-am gândit să facem câteva pachete și să le donăm celor cu mai puține posibilități de Crăciun. De unde am știut către cine să mergem? Cunoaștem o mare parte dintre oamenii din Borlești și totodată ne-am ajutat și de colaborarea cu reprezentanții Serviciilor de Asistență Socială de la Primăria Borlești, prin prisma relației personale pe care o avem cu ei (mamele a patru dintre membrii asociației). În 2019 am procedat la fel, însă le-am comunicat celor la care mergeam pentru ce strângem banii și astfel că suma s-a mai mărit un pic. Dinspre familiile și prietenii de familie pe care-i aveam veneau tot felul de încurajări să ne organizăm într-o formă juridică cu care să acționăm pe plan local și iată că în 2020, anul corespondent și alegerilor locale, ne-am gândit să depunem actele pentru Asociația „NOI – Dezvoltare, Progres, Comunitate“ – o asociație care să contribuie alternativ la implicarea civică de care este atât de multă nevoie la sat. Aici începe partea a doua a poveștii noastre: din grupul de peste 20 de prieteni care colindam, ne-am stabilit un grup activ care este mereu prezent pentru organizarea celor două evenimente cu care ne-am început și oficial activitatea asociației: Crăciunul pentru Toți – Concert de Colinde Online (ajuns la ediția a doua – anul acesta va aveam ediția a 3-a) și Retro Disco Night (ediția a doua). Având în vedere că toți avem background-uri diferite și pregătiri diferite, precum și disponibilitate destul de redusă pentru că lucrăm în domenii diferite de activitate (silvicultură, IT, comunicare, film, aviație, arhitectură, psihologie, transporturi și alte câteva), aceste două evenimente deja menționate ne strâng de fiecare dată acasă la Borlești pentru organizarea lor și pentru discuții permanente despre ce am putea face mai bine, unde am putea ajuta și cum am putea-o face cu cât mai puțini bani posibil. Pentru că asociația s-a născut din dorința asta de a crea evenimente, workshop-uri, inițiative care să aducă mai aproape comunitatea din Borlești – care este a doua ca dimensiune a populației rurale din județ.

De ce v-ați oprit tocmai la această titulatură „Noi“? La cine vă referiți, mai exact?

Nu mai știu cine a zis, dar la sat, timpul parcă stă pe loc. Sau cel puțin asta a fost percepția noastră, a membrilor asociației, de fiecare dată când reveneam acasă din București, Cluj, Iași, străinătate. De asta ne-am dorit să facem ceva revitalizant, care să-i scoată pe tinerii, adulții și copiii din rutina zilnică și să le ofere alternative sănătoase prin care pot să se cunoască mai bine, să participe pentru o cauză bună într-un proiect și să îmbunătățească astfel peisajul rural din Neamț. Pentru asta ne-am oprit la implicarea civică și la ce înseamnă asta pentru noi, membrii fondatori. Ca să mă implic social trebuie să fiu conștient că este nevoie de implicarea mea și că EU vreau să fac asta. Eu vreau să fac asta, prietenii mei vor să facă asta și mulți borleșteni vor să facă asta. Împreună suntem NOI – o comunitate unită.

Este cunoscut faptul că mediul urban abundă în ong-uri cu diverse domenii de activitate, în rural, însă, mai rar. Care a fost obiectivul vizat de Asociația „Noi când ați gândit acest proiect?

După cum am mai spus, să oferim alternative de activități și la sat, dar să schimbăm un pic optica asupra a ceea ce însemnă implicare civică/ socială. Pentru că la sat și nu numai (chiar și la oraș, pentru că asta e o problemă destul de des întâlnită în România) oamenii sunt obișnuiți să ceară ca autoritățile să rezolve toate problemele cu care se confruntă. Există anumite probleme care apar într-o comunitate și care nu pot fi rezolvate doar prin implicarea autorităților (ca cele legate de infrastructură, spre exemplu) – cetățenii fiind nevoiți să intervină și să propună noi modalități de abordare a situațiilor sau chiar soluții pentru o problemă apărută în comunitate (gunoiul și cum îl putem colecta mai bine, cum putem noi să ne implicăm pentru a împiedica depozitarea iresponsabilă a gunoiului în locuri interzise, cum putem micșora falia dintre oamenii cu posibilități financiare și cei fără posibilități financiare, ce fel de eforturi facem pentru a veni în sprijinul educației oferite de școală elevilor fără prea multe posibilități financiare și obligați de părinți sau de situația familială să muncească de mici, cum putem să colaborăm pentru rezolvarea unor probleme dincolo de simpatiile politice, etc.) Acestea sunt doar câteva exemple. Pe scurt, ne dorim să le arătăm oamenilor că prin implicarea cu asociația, NOI putem face lucruri frumoase împreună și că mereu ne putem reinventa ajungând la NOI versiuni ale noastre – versiuni mai bune, mai implicate în societatea și comunitatea în care trăim.   

Care sunt cele mai importante activități care s-au desfășurat până în prezent prin intermediul ong-ului pe care-l conduceți?

Proiectul Crăciunul pentru Toți – Concert de Colinde Online – proiect cultural cu componentă caritabilă care aduce mai aproape colindători din Borlești ce cântă pentru o cauză bună și care angrenează în mecanismul său tineri voluntari și sponsori/ donatori de pe întreaga rază a comunei Borlești în beneficiul a peste 110 copii aflați în nevoie din comună. Proiectul s-a desfășurat cu succes în ultimii doi ani (2020 și 2021) și a crescut. Anul trecut, un număr de aproximativ 100 de copii au beneficiat de alimente proaspete, haine noi și jucării, dulciuri și electrocasnice (în familiile unde nu exista un frigider, un aragaz sau o mașină de spălat haine), iar anul acesta, pe lângă dulciuri, jucării, alimente de bază, fiecare copil a beneficiat de o pereche nouă de ghete. 10% din suma adunată am donat-o către un caz grav din comuna vecină Cândești și ne-am străduit să ducem în familiile unde nu exista posibilitate câte o bicicletă pentru a-i ajuta să se deplaseze mai repede în sat. Cu acest proiect ne dorim să cream un network de persoane care se implică nu doar pentru păstrarea tradițiilor, dar și pentru a veni în ajutorul celor aflați în nevoie.


Proiectul Retro Disco Night – eveniment de divertisment cu tematică Retro care să prilejuiască dialogul dintre generații în Borlești – un eveniment la care comunitatea să socializeze, să colaboreze și să se distreze împreună, dar fără să pierdem din vedere componenta culturală menită să aducă publicului participant o expoziție a kitsch-ului românesc din perioada post-comunistă, prin recreerea unor decoruri de atunci, dar și prin crearea colaborării între membrii comunității cu ajutorul jocurilor cu care am copilărit: Țară-Țară vrem ostași, Flori, fete sau băieți, Lapte gros, Elasticul, etc. Anul trecut am organizat o ediție de succes în două săptămâni, la care au participant aproximativ 600 de persoane. De aceea credem că ediția de anul acesta va fi mult îmbunătățită. Evenimentul are loc în aer liber, sub pădure, la intrarea în satul Nechit. DJ-ul va pune muzică din remorca unui camion și toată lumea este invitată să se distreze pe ritmurile muzicii din anii ’80, ’90 și 2000.

Cum arată agenda de evenimente și proiecte pentru anul 2022?

Ne dorim ca anul acesta să continuăm evenimentele care deja ne-au consacrat: Crăciunul pentru Toți – Concertul de Colinde pe care sperăm să avem posibilitatea să-l realizăm live, cu public și nu ONLINE, dar încă dezbatem asupra celei mai bune variante de organizare. Și bineînțeles că anunțăm aici pentru prima dată că pe data de 31 iulie a anului acesta vom organiza cea de-a doua ediție a Retro Disco Night, la care vă așteptăm în număr cât mai mare. Totodată, ne dorim ca în toamna acestui an să aducem în atenția borleștenilor câteva subiecte de interes general prin intermediul unor workshop-uri de tip Bibliotecă Vie, pe care să le ținem cu niște specialiști pe diferite domenii de activitate, dar și subiecte de interes general cum ar fi: sănătatea corpului: nutriție și alimentație, sănătatea minții: importanța psihologului și a identificării momentului când trebuie să cerem ajutor, internetul: opotunități de muncă, cum funcționează el și cum să nu cazi în capcana știrilor false, educație juridică, educație financiară și multe alte subiecte pe care încă le discutăm. Sperăm ca în toamna acestui an să putem să anunțăm și aceste workshop-uri și dezbateri.

Vă numărați printre tinerii care susțin și promovează tradițiile din comuna Borlești. Care sunt principalele obiceiuri, din zonă, care trebuie păstrate cu sfințenie? 

Identitatea unui loc este extrem de importantă și ne oferă multe informații despre cine am fost și cine suntem, dar ne poate oferi și indicii despre direcția în care ne îndreptăm. Promovăm tradițiile din comuna Borlești în ideea în care ele au fost cele care ne-au adus mai aproape unii de alții atunci când nu existau grupuri de acțiune locală care să lucreze la asta – și tradițiile și dorința borleștenilor de a le păstra continuă să facă asta. NOI avem un loc special în inima noastră pentru colinde de aceea le-am și dedicat un eveniment întreg, dar credem că în zonă mai sunt obiceiuri ce merită păstrate precum: dansul căiuților și mascaților de Anul Nou, coaserea iilor și a cămășilor populare la șezătoarea de la Borlești, sărbătoarea Sânzienelor și ziua Iei organizată tot de Șezătoarea de la Borlești (Dana Handaric), boitul pânzei cu buruieni (o practică ecologică și cu valoare estetică promovată de ,,Poartă-mă cu flori”, prin Elena Stanciu) – acestea sunt cele mai vizibile și sunt și legate de inițiative locale pe care le susținem.

Ce considerați că poate oferi mediul rural, din punct de vedere social și cultural, spre deosebire de oraș?

Social cred că fix interacțiunea spontană de care nu ai parte la oraș – e imposibil să te plimbi  prin Borlești și să nu găsești un bătrân/ă, un sătean care să nu te salute și să-ți facă ziua mai frumoasă sau să nu te întrebe ce mai faci că nu te-a mai văzut demult, ori să te ajungă din urmă și să meargă cu tine povestindu-ți ce mai e prin sat, cum mai e vremea și ce impact are asupra plantelor din grădină, până ajunge în dreptul porții și-și ia la revedere. În Borlești, din punct de vedere social și cultural ai posibilitatea de a interacționa la șezătoare, căci acolo femeile se strâng pentru a împărtăși cele mai bune practici într-ale coaserii motivelor populare pe pânză, dar și pentru a depăna povești cu bătrânii satului, apoi mai poți participa la evenimentele organizate de Asociația NOI, de Primărie și de Școlile din comună. Pentru socializare pe perioada verii, mulți tineri, adulți și copii se adună sub pădure, înainte de a intra în satul Nechit – un loc grozav pentru camping și pentru relaxare sau pentru sport, ori în parcurile Mastacăn și Ruseni. La ieșirea din satul Borlești, băieții se adună „La Teren“, unde joacă tenis cu piciorul sau fotbal. De curând poți socializa la o plimbare cu ATV-ul, căci la intrare în Nechit există un spațiu dedicat de unde le poți închiria și pleca într-o aventură de explorare a împrejurimilor. Satul îți oferă liniște și căldura interacțiunilor prietenești, iar Borlești e fix locul potrivit pentru asta.

Care sunt modalitățile de petrecere a timpului liber pentru noua generație din mediul rural și în mod special din Borlești?

Trebuie să menționez aici activitatea Bibliotecii comunale de la Borlești, care se remarcă prin cultivarea unui mediu sănătos de învățare alternativă pentru cei până în 14 ani și nu numai. Tinerii se mai adună în fața Primăriei seara și socializează în grupurile lor de prieteni, iar o parte dintre ei se mai adună la barurile din sat. Mulți își petrec timpul jucând jocuri video, iar alții citesc sau împărtășesc diferite hobby-uri.
De aceea, considerăm că este nevoie să creăm prin implicarea tuturor alternative de activități, pentru a diversifica puțin posibilitățile de petrecere a timpului liber și la Borlești. Lucrăm la asta.

Care considerați că ar fi motivațiile pentru care ați putea convinge mai mulți tineri să se alăture inițiativei dumneavoastră?

Suntem tineri și vorbim pe limba lor. Putem să-i ajutăm cu unele nelămuriri pe care le-ar putea avea legate de anumite domenii de interes și deținem și pârghiile necesare pentru a-i direcționa către cineva care deține răspunsurile dacă noi nu le avem. Ne dorim să-i ascultăm pe ei cu ideile pe care le au și să vedem cum putem colabora și ce putem face NOI împreună, cu instrumentele pe care le avem la dispoziție ca să aibă parte în Borlești de activități care să-i dezvolte din punct de vedere personal, profesional, social în timp ce contribuie la crearea unei comunități mai unite.

Ce anume vă încarcă cel mai mult în momentul în care vă implicați social pentru comunitate?

Starea de bine pe care o transmit borleștenii pe care-i aducem împreună pentru a colabora la proiectele pe care le avem, zâmbetele lor și discuțiile iscate în jurul acestor proiecte. Gândul că deși nu suntem experți în ONG-uri și activitățile lor putem crea un spațiu unde să învățăm împreună și să contribuim la crearea unei comunități mai bune este alt argument. Și nu în ultimul rând, faptul că suntem în stare să contribuim într-un fel sau altul la îmbunătățirea stării de fapt a lucrurilor din satul unde ne-am născut, am crescut și unde ne este tare drag să ne tot întoarcem – e de pus pe tapet!

Interviu realizat de Oana-Talida COZMA