Cafeneaua culturală

Interviu – MATILDA PASCAL COJOCĂRIȚA

Nu mi-am găsit doar marea dragoste, mi-am găsit marea trăire, iubire, marea chemare!

Frumusețea este un atribut cu care te naști, dar pe care trebuie să-l întreții. A fi om frumos în adevăratul sens al cuvântului înseamnă mai mult decât un aspect fizic atrăgător, înseamnă să fii om cu educație, crescut cu valori morale sănătoase și dragoste pentru oameni.

Invitata noastră la Cafeneaua Culturală, la început de an, este „frumoasa muzicii populare“, cea care este prima româncă ce a câștigat titlul de Miss România, în 1979, și a fost înzestrată cu o voce deosebită. Matilda Pascal Cojocărița s-a născut într-o familie de oameni simpli, cu încă trei copii. Până la 17 ani a copilărit la Negrești, Vaslui, iar studiile liceale le-a absolvit la Iași. Facultatea de Muzică a urmat-o la 40 de ani, în cadrul Universității Spiru Haret, iar mai apoi a absolvit și masteratul în folclor. S-a angajat la Combinatul de fire și fibre sintetice din Iași, încă din tinerețe, acolo unde s-a înscris și în cadrul ansamblului folcloric, cântând muzică populară și participând la dansuri populare.

În urma primei căsătorii nereușite a divorțat și a întâlnit liniștea și marea iubire alături de violonistul Ștefan Cigu, cel i-a devenit soț și alături de care s-a mutat la Bistrița-Năsăud. Cei doi artiști formează una din cele mai frumoase și stabile familii din lumea muzicii populare, bucurându-se de cei trei copii ai lor – un băiat din prima căsătorie a artistei și o fată și un băiat din căsătoria anterioară a violonistului.

Matilda Pascal Cojocărița este în prezent director artistic al Ansamblului „Dor Românesc“ al Centrului Județean pentru Cultură din Bistrița-Năsăud, soție, mamă și bunică. Cei trei nepoți o împlinesc pe artistă și o încarcă cu toată energia de care are nevoie pentru a străluci în lumina reflectoarelor. 

Suntem la început de an 2022. Ce ați vrea să vă aducă Noul An?

Matilda Pascal Cojocărița: Din păcate, din cauza pandemiei, nu putem să ne facem multe planuri, nu avem voie să gândim în viitor, dar cu toate acestea eu mi-am făcut un plan. În lunile ianuarie, februarie, martie vom avea împreună cu Ansamblul Profesionist „Dor Românesc“ lansarea a două albume. Pe plan personal, familial, suntem într-o continuă mișcare. Bunici fiind, mergem pe la nepoți, la copii. Ne mai adunăm și noi gândurile, deoarece a fost un sfârșit de an foarte greu, destul de agitat.

Îmi doresc mai multă liniște, iubire, libertate, împăcare. Să putem să ne desfășurăm activitățile fiecare pe domeniile noastre, să muncim în liniște.

Sunteți cunoscută drept una dintre cele mai frumoase interprete de muzică populară din țară. Considerați că v-a ajutat frumusețea în ascensiunea profesională? Ce a însemnat acel titlu de Miss obținut pentru prima dată în România în 1979?

Matilda Pascal Cojocărița:Acest titlu a ieșit la iveală după anii ‘90, când au început să scrie revistele, ziarele și televiziunile despre el. Pentru mine este îmbucurător pentru că lumea nu uită, are în vedere munca unui om și ceea ce Dumnezeu îți dăruiește. Eu zic că 50% a contat și aspectul fizic – contează foarte mult și asta, dar în principal munca este baza. Eu am fost și sunt un om echilibrat, cu picioarele pe pământ. Știu cine sunt, ce pot, și de aceea lupta este continuă. Fără muncă și fără perseverență nu se poate face nimic. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că după 45 de ani de activitate artistică, încă sunt solicitată la evenimente, spectacole. Îmi fac meseria cu mare drag și asta este cea mai mare recunoștință al omului de scenă.

Este muzica un dar pentru familia dumneavoastră?

Matilda Pascal Cojocărița: Muzica este un dar pentru omenire. Este un dar pentru toți oamenii care simt că trăiesc frumos, căci muzica înnobilează. Nu este un dar doar pentru familia mea, ci pentru toată lumea. Chiar și cel mai încrâncenat om care zice că pe el nu îl mișcă nimic, eu zic că minte; undeva, în subconștient, când ascultă o muzică trebuie să tresară acolo ceva, un sâmbure de fericire, liniște, de tot ce este frumos în lumea asta. Familia mea a fost binecuvântată. În partea a doua a vieții am întâlnit omul alături de care am construit o carieră frumoasă. Copiii noștri au îmbrățișat cu mare drag și bucurie aceeași meserie. I-am întrebat după ce au terminat Conservatorul cum se simt, iar ei mi-au răspuns că dacă ar fi să facă încă o facultate, tot Conservatorul l-ar face. Atunci când îți curge muzica prin vene, e greu să faci și altceva.

Care gen muzical s-a lipit definitiv de suflet?

Matilda Pascal Cojocărița: Eu iubesc toată muzica. Muzica mă face fericită, prin și din muzică trăiesc. Este minunat să faci un lucru care îți place și să îl faci bine și trainic.

Dacă nu ați fi fost artist, care credeți că ar fi fost traseul dumneavoastră?

Matilda Pascal Cojocărița: Numai Dumnezeu știe, dar tot mă gândesc ca după ce termin cariera de artistă să îmi deschid o casă de modă.

Studiile le-ați urmat împreună cu soțul și copiii dumneavoastră, în același timp, la Conservator. Cum au fost anii studenției la 40 de ani?

Matilda Pascal Cojocărița: Vremea noastră să fim studenți a venit la maturitate, pentru că așa a fost să fie, dar niciodată nu e prea târziu. Eu sfătuiesc pe cei care au un vis și nu este împlinit, indiferent de vârstă, să încerce să îl împlinească. Este o mare satisfacție, deoarece am parcurs anii studenției exact ca la tinerețe, cu mult studiu și seriozitate. Admir oamenii care își propun ceva și realizează acel ceva.

V-ați găsit marea dragoste după un divorț, alături de maestrul Ștefan Cigu. Cât de important este pentru un artist echilibrul emoțional?

Matilda Pascal Cojocărița: Este foarte important. Nu mi-am găsit doar marea dragoste, mi-am găsit marea trăire, iubire, marea chemare. Exact ceea ce mi-a lipsit am găsit lângă el și de aceea este nemaipomenit. El este omul lângă care am reușit să fac tot ce mi-am propus și împărțim cu drag fiecare zi a vieții, de 27 de ani.

Cum vă completați și cum vă susțineți unul pe celălalt?

Matilda Pascal Cojocărița: Ne completăm și prin contradicții constructive. Dar noi suntem doi oameni foarte echilibrați, ne ajutăm pe toate planurile. Este extraordinar, deoarece totul facem împreună, gândim, mâncăm, dormim, suferim împreună. Chiar dacă ne e greu sau bine, noi suntem o familie și mergem mai departe și când tragi linie și vezi că ai ieșit din bine în mai bine este cel mai important.

Sunteți moldoveancă la origini, născută în Negrești, Vaslui. A fost dificilă acomodarea la Bistrița-Năsăud? Cum de nu ați ales capitala?

Matilda Pascal Cojocărița: Nu m-am îndreptat spre capitală, pentru că inima mi-a zis să merg la Bistrița-Năsăud. Am stat și în capitală, dar am ales să ne întoarcem, deoarece nu am putut să ne dezlocăm de aici cu totul, copiii fiind la Bistrița-Năsăud. Sunt un om care se acomodează rapid oriunde și peste tot mă simt ca acasă.

În calitate de director artistic al Ansamblului Profesionist „Dor Românesc“ al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, cum resimțiți pulsul vieții culturale în această perioadă?

Matilda Pascal Cojocărița: Din punct de vedere financiar, bugetul este mic, nevoile sunt mari, dar noi am acceptat să facem unele sacrificii. Cred că aceste vremuri sunt trecătoare. Noi suntem un colectiv foarte unit și foarte bun profesional și ne-am propus să ducem mai departe ce am început acum 25 de ani. Facem lucruri extraordinare, iar anul trecut a fost unul mai bogat în activități. Am încheiat 2021 cu 35 de spectacole în luna decembrie.

Care este cea mai mare bucurie a dumneavoastră în prezent? Aveți timp să vă vedeți nepoțeii?

Matilda Pascal Cojocărița: Mi-aș dori să am mai mult timp, dar atât cât am îl petrec cu ei, ba chiar stau cu ei mai mult decât stăteam cu copiii când aveau vârsta nepoților. Cea mai mare realizare sunt copiii și acum nepoții – ai la ce să te uiți, ai cu ce să te mândrești mai ales atunci când fac același lucru cu tine și vezi că sunt ambițioși și realizează tot ce își doresc. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat copii buni, care au înțeles, trăind lângă noi, că viața nu este o glumă și trebuie să o ia în serios.

Vă moștenesc și nepoții talentul?

Matilda Pascal Cojocărița: Ei sunt mici, cântă, urmează deja cursuri de muzică, au aptitudini, dar le trebuie muncă, ei au un sâmbure, dar trebuie cultivat. Arta nu mai este ceea ce a fost, nu mai este la fel de apreciată, de parcă nu ar exista. Mi-aș dori ca ei să urmeze aceeași carieră, dar vreau să își dorească și ei asta.

Dacă ar fi să vă descrieți viața cu numele unei piese a dumneavoastră, care ar fi aceasta?

Matilda Pascal Cojocărița: „Floarea câmpului și frumoasa neamului“ – acesta este cântecul care mă reprezintă. La finalul interviului nostru, vreau să transmit un gând bun tuturor cititorilor. Mă gândesc că 2022 o să fie un an liniștit, care o să ne aducă bucuriile vieții înapoi, pentru că suferim destul de mult. Sănătate multă și să vă bucurați unul de celălalt,  ca și cum ar fi ultima zi.

Interviu realizat de Oana-Talida COZMA
Transcriere: Marian-Robert FOTEA

www.cooltneamt.ro