Cafeneaua culturală

Turist prin România – Sighișoara, „Perla Transilvaniei”

Suntem în plină primăvară cu temperaturi de vară, vreme bună, soare și energia de a ne bucura de locuri noi. Pentru luna aprilie, dacă ți-ai propus să fii „turist în România” sugerăm o drumeție în Transilvania, către Sighișoara „Perla Transilvaniei” de odinioară, considerată și astăzi a fi „cea mai frumoasă cetate locuită din Europa”.

Suntem în plină primăvară cu temperaturi de vară, vreme bună, soare și energia de a ne bucura de locuri noi. Pentru luna aprilie, dacă ți-ai propus să fii „turist în România” sugerăm o drumeție în Transilvania, către Sighișoara „Perla Transilvaniei” de odinioară, considerată și astăzi a fi „cea mai frumoasă cetate locuită din Europa”.

Întemeiată după tradiție în 1191, dar menționată documentar în 1280, sub numele de Castrum Sex și mai apoi cu termenul german Schespurch (1298), Sighișoara este opera constructivă a coloniștilor germani (sașii) aduși în Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar, în secolele XII-XIII d. Hr.

Așa cum se păstrează astăzi, arhitectura Sighișoarei este dominată de Renaștere și Baroc, fiind expresia unui efort constructiv survenit relativ târziu, în sec. XVI – XVIII, în special după marele incendiu de la 1676. Din vechea arhitectură gotică rurală au rămas numai cele două biserici importante ale Cetăți: Biserica din Deal și Biserica Mănăstirii.
În ciuda construcțiilor din sec. al XIX-lea, care au modificat parțial arhitectura medievală, Cetatea Sighișoara continuă să rămână „cel mai frumos și cel mai bine păstrat ansamblu de arhitectură medievală din Centrul și Sud-Estul Europei”.

Dacă ajungi la Sighișoara, poți vizita Turnul cu Ceas, care protejează poarta principală a Cetății, fiind în același timp unul din marile monumente ale Transilvaniei. Ceasul este simbol al orașului Sighișoara și expresie a orgoliului constructiv al sighișorenilor, care se numeau pe ei înșiși „cei aspri”, „cei duri”. Următorul obiectiv de pe latura de Sud-Est a Cetății este Micul Turn al Tăbăcarilor, o prismă de plan pătrat de dimensiuni reduse, prevăzută cu mici găuri de tragere și cu un acoperiș într-o singură apă. Forma sa simplă îl recomandă ca fiind unul din cele mai vechi turnuri, păstrate probabil din primul sistem de fortificații al orașului. 

Turnul Cositorarilor este situat la mică distanță de Turnul Tăbăcarilor, spre Sud. Acest turn are arhitectura cea mai expresivă. După ce urcă panta abruptă spre clădirea Liceului, zidul de incintă ajunge pe platoul superior al Dealului Școlii, unde în colțul de Sud-Vest se aflau odinioară Turnul Aurarilor și Bastionul Castaldo (1551). În colțul de Nord-Vest al platoului de sus se află unul din cele mai vechi turnuri, care a făcut parte, probabil, din vechea fortificație de refugiu, construită în secolul al XIII-lea:Turnul Frângherilor.

Apoi puteți vizualiza Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor sau Turnul Țesătorilor.Despre Turnul Croitorilor trebuie să știți că a fostuna din cele mai puternice bresle ale Sighișoarei, iar turnul protejează cea de-a doua poartă de intrare în Cetate. 

Aflat în extremitatea de Nord-Vest a Dealului Cetății, Turnul Cizmarilor pare să fie construit mai târziu pe locul unuia mai vechi. Menționat în 1521, refăcut în 1650, modificat în manieră barocă în 1681, el a fost prevăzut cu bastion de artilerie pe latura de Nord-Vest.

Harta cetății mai include și Turnul Lăcătușilor, Turnul Dogarilor și Turnul Fierarilor.

Majoritatea celor 164 de case de locuit din Cetate au cel puțin 300 de ani vechime și sunt considerate monumente istorice. Descoperirile arheologice arată că vechile locuințe ale coloniștilor germani ai sec. XIII erau din lemn, de formă dreptunghiulară, cu o fațadă îngustă la stradă, având pivniță și parter, acoperiș de șindrilă sau stuf și o suprafață locuibilă de aproximativ 35 de metri pătrați.

Actualele locuințe din cărămidă și piatră au fost ridicate treptat, mai ales după marele incendiu din 1676. O mică parte din aceste case păstrează elemente de arhitectură gotică rurală. Una dintre cele mai vechi clădiri din cetate este actuala „Casă Vlad Dracul”, fostă clădire a corpului de gardă a Cetății, fostă „Casa Paulinius”. 

O construcție deosebit de originală, cea mai mare de acest fel din Transilvania, este „Scara Școlarilor” sau „Scara Acoperită”. Ea înlesnește accesul la Liceu și la Biserica din Deal, mai ales pe vreme de iarnă. A fost construită între 1660 – 1662, a avut inițial 300 de trepte, în 1842 a fost modificată și a rămas cu 178 de trepte. În forma actuală este o construcție cu fundație de piatră, pereți de lemn și acoperiș de șindrilă.

Dacă v-am stârnit apetitul de excursie spre Transilvania, vă dorim drum bun, culturalizare plăcută și experiențe inedite!

Documentare realizată de Oana-Talida COZMA

Sursa: https://cetateasighisoara.com