Ritmul diurn al vieții noastre, fumatul, stresul, mâncarea picantă și în grabă, sunt unii dintre factorii care afectează mucoasa gastrică și mucoasa duodenală, aceasta fiind o leziune cronică. În înțelepciunea populară (arhaică), există tratamente și pentru alinarea acestui disconfort resimțit, de cele mai multe ori, în perioadele mai tensionate.
TINCTURI: Obligeană, salvie, sunătoare, gălbenele, coada calului, merişor, busuioc, roiniţă, păpădie, coada şoricelului, urzică, muşeţel, lemn-dulce, silur, ghinţură, smochin.
Se amestecă toate şi se iau 2 linguri pe zi, timp de 3 luni.
Năpraznic, sunătoare, cătină, salvie.
Câte o capsulă din fiecare, pe zi, timp de 3 luni.
CEAI: Ceai gastric, sunătoare, turiță, coada calului, sovârf, creţuşcă, urzică, tătăneasă, iarbă-mare.
Se face infuzie de 15 minute din 9 litri de apă cu 9 linguriţe de plantă. Se beau 2 litri pe zi, timp de 3 luni.
DECOCT: 1 kg de miere, 500 gr. ţuică 40°, 120 gr. floare de sunătoare, 250 gr. suc de morcovi,100 gr lumânărică, 5 lămâi.
Se pun la macerat timp de 9 zile, apoi se iau înainte de masă, câte 2 linguri, timp de 6 luni.
PREPARAT: 1 kg miere, 100 gr. polen, 500 gr. lămâie, 100 gr. leuştean, 200 gr. morcov, 200 gr. tătăneasă, 200 gr. pătrunjel.
Se dau prin maşina de carne/mixer, se amestecă şi se lasă 6 zile la macerat. Se iau apoi, de trei ori pe zi, câte 2 linguri, timp de 3 luni.
Documentare realizată de
Daniela BÎNDILĂ
„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“, autor Tudoriţa Profir, Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011