Cafeneaua culturală

Implicare socială – GABRIEL MAREȘ, călătoria unui maestru în artele marțiale

Continuăm să prezentăm oameni care inspiră și se implică în activități care pot schimba destine. Unul dintre aceștia este și pietreanul Gabriel Mareș, absolvent al Școlii de antrenori, devenit sensei în cadrul Asociației Clubul Sportiv Musashi Ju Jitsu Piatra-Neamț.

Artele marțiale sunt practici tradiționale, care combină tehnici de luptă, disciplină fizică și dezvoltare mentală. Jiu Jitsu își are originea în Japonia feudală și este strâns legat de tradițiile samurailor. Dintre beneficiile acestui sport menționăm dezvoltarea fizică, controlul mintal, disciplina și respectul. Ju Jitsu este mai mult decât o simplă formă de luptă; este o cale către autocunoaștere și dezvoltare personală. Prin antrenament constant, practicanții își îmbunătățesc sănătatea fizică, își dezvoltă controlul mental și cultivă valori esențiale pentru viața de zi cu zi.

Despre sport, povestea și călătoria lui în lumea artelor marțiale, vom afla chiar de la protagonistul acestui articol, Gabriel Mareș, în interviul următor.

Cum ați descoperit sportul și de ce v-ați orientat spre arte marțiale?

Gabriel Mareș: Pot spune că sport am făcut de mic copil. În cadrul școlii gimnaziale am făcut fotbal și handbal, iar de-a lungul liceului am practicat handbal și baschet, fiind și căpitanul echipei de baschet. De la vârsta de 16 ani, un coleg de liceu a început să studieze arte marțiale cu regretatul sensei domnul Paul Pintilie, iar în urma discuțiilor cu prietenul meu am rămas fascinat de ceea ce înseamnă artele marțiale. Astfel, am început studiul lor.

Ce stil de arte marțiale practicați și prin ce se distinge acest stil de celelalte?

Gabriel Mareș: Am început să studiez la vârsta de 16 ani Shotokan, cu sensei Paul Pintilie, iar după terminarea armatei am studiat Kyokushin Karate, cu sensei Gruia Docan și sensei Ionel Ioniță. Plecarea unui sensei din Piatra-Neamț m-a făcut să încep studiul stilului Ashihara Karate, sub îndrumarea lui sensei George Iacoboaia. În anul 2000 am plecat din țară și am ajuns în Irlanda, în căutarea unei vieți mai bune. Având artele marțiale în sânge, după ce mi-am găsit un loc de muncă stabil am reînceput și în Irlanda studiul artelor marțiale. Trecând prin mai multe săli și stiluri diferite de arte marțiale, am avut norocul să pășesc în sala lui Hanshi Joe Carslake și Martin, predând stilul Kyushoshin Ju Jitsu. Acesta se completează cu tot ceea ce am studiat până la momentul respectiv.

Ce tip de mesaj transmit artele marțiale în stilul de viață al unui practicant ?

Gabriel Mareș: În artele marțiale, fiecare antrenament începe și se termină cu salutul, cu respect. Partenerul cu care faci antrenament își pune viața în mâinile tale, tu decizi dacă viața lui se termină sau continuă. Respectul trebuie să fie reciproc. În competițiile de arte marțiale, cel ce câștigă îl respectă pe cel învins. Onoarea și respectul se clădesc prin antrenamentele grele și solicitante.

Cum și în ce context s-au pus bazele Clubului Musashi Piatra-Neamț?

Gabriel Mareș: În anul 2010, reîntors în țară, după 11 ani de muncă în Irlanda, alături de fratele meu, am decis să deschid primul club de Ju Jutsu Japonez, în Piatra-Neamț. La început, a fost greu pentru că era un stil nou în Piatra-Neamț, dar munca și seriozitatea au făcut ca acest stil de luptă să supraviețuiască și în acest oraș. În prezent, ACS Musashi Ju Jutsu Piatra-Neamț organizează în fiecare an, începând cu luna ianuarie, „Seminarul Moldovei de Arte Marțiale”, aducând în oraș, timp de două zile, mai multe școli de arte marțiale din țară, alături de profesorii lor. În luna iunie organizează Seminarul Internațional Kyushoshin Ju Jutsu România, avându-i ca invitați pe fondatorii stilului Hanshi Joe Carslake 10 DAN și Hanshi Martin Carslake 10 DAN. În perioada verii se organizează tabăra Kyushoshin Ju Jutsu, iar în noiembrie organizăm Kyushoshin Ju Jutsu Cup, cea mai mare competiție de Ju Jutsu japonez din Moldova.

Câți cursanți-practicanți frecventează cursurile de arte marțiale? De la ce vârste lucrați cu copiii?

Gabriel Mareș: În prezent, antrenamentele sunt distribuite pe patru grupe de vârstă: 

  • grupa de 4-7 ani, pe care noi o numim „Grădinița de Ju Jutsu” – pepiniera clubului unde ajutăm copiii mici să descopere sportul și curajul;
  • grupa de 7-11 ani, unde pășim încet și sigur în tainele Ju Jutsu-lui. Aici facem primii pași în competiții, aflăm ce înseamnă să fim învinși sau învingători. Curajul lor se transformă în onoare; 
  • grupa de 11-14 ani, intrăm în competițiile naționale și internaționale cu respect, iar rezultatele obținute reflectă munca lor în dojo;
  • grupa de adulți, unde arta marțială premiază, iar tehnicile sportive studiate în anii anteriori se transformă în tehnici de autoapărare și supraviețuire. „Respectul vieții este mai presus de orice”

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le-a oferit acest sport?

Gabriel Mareș: Cele mai mari satisfacții pe care mi le oferă această artă marțială sunt atunci când sportivii noștri evoluează și reușesc să obțină locul I sau să urce pe podiumuri în competiții. Iar pentru sportivii care nu-și doresc să participe în competiții, satisfacția mea apare atunci când se maturizează în cadrul clubului și ajung oameni de nădejde al societății.

Dacă ar fi să menționați cele mai reprezentative premii obținute de-a lungul timpului prin elevii dumneavoastră, care ar fi acestea?

Gabriel Mareș: Cu fiecare participare în competiție, sportivii își îmbogățesc propriul palmares.

Indiferent de locul obținut, sportivii trebuie să aibă încredere în ei și în noi și după cum spun japonezii: ,,Ai învins continuă, ești învins continuă”.

De ce ați recomanda părinților să și îndrume copiii către arte marțiale?

Gabriel Mareș: Artele marțiale sunt un sport complex. Ele au demonstrat de-a lungul timpului că forța fizică este îmbinată cu inteligența. Dacă ar fi să îndrumăm copiii spre Ju Jutsu, care este un stil full-contact complex, unde lupta începe în picioare și se continuă la nivelul solului, atunci ei vor fi mai bine pregătiți pentru viață de zi cu zi și vor trece mai ușor peste greutățile vieții.

Enumerați trei motive pentru care nu ați renunța niciodată la arte marțiale!

Gabriel Mareș: Artele marțiale m-au învățat ce înseamnă dreptatea, curajul, compasiunea, respectul, integritatea, onoarea, loialitatea și autocontrolul.

Interviu realizat de Oana-Talida COZMA