Inside CARMEN SAECULARE

Incursiune în istoria festivalului „FLORILE CEAHLĂULUI“   

INCURSIUNE ÎN ISTORIA FESTIVALULUI „FLORILE CEAHLĂULUI“

Scurt istoric

Cu mai bine de 50 de ani în urmă, în vara anului 1968, debuta prima ediţie a Festivalului-concurs „Florile Ceahlăului“. Istoria sa a fost una destul de sinuoasă, concursul cunoscând şi perioade de întrerupere.

Iniţial, competiţia a fost destinată tinerilor interpreţi de muzică uşoară. În acest fel manifestarea şi-a consumat primele 12 ediţii, 1968 – 1980 (în anul 1978 nu s-a desfăşurat).

După un alt an de pauză (1981), festivalul se reia în 1982, acum competiţia fiind destinată tinerilor interpreţi de muzică populară. În noua formă sunt organizate opt ediţii, până în 1989.

Urmează o nouă întrerupere a manifestării, de data aceasta mai lungă. Festivalul-concurs „Florile Ceahlăului“, devenit proiect cultural-artistic al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, renaşte după 20 de ani, în anul 2009.

La reluarea sa, festivalul îşi propunea perpetuarea unei competiţii de tradiţie a cântecului popular românesc, valorificând muzica instrumentală şi vocală, autenticitatea cântecului şi a portului tradiţional. Astfel, manifestarea se adresează copiilor şi tinerilor cu vârste între 8 şi 25 de ani şi cuprinde două secţiuni: canto tradiţional românesc şi instrumente populare tradiţionale (vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai).

De reţinut că în perioada de dinainte de 1989, în competiţie au participat interpreţi valoroşi, laureaţii fiind tinere talente care au devenit ulterior nume consacrate ale folclorului naţional, precum Matilda Pascal-Cojocăriţa, Liviu Vasilică, Elena Peşte, Nelu Gabor, Nelu Şopterean sau regretatul Ioan Hongu.

După anul 2009, festivalul a devenit un important punct de reper în carierele unor tineri solişti din ţară, care au cucerit trofeele sau premiile competiţiei.

În anul 2020, primul an pandemic din ţara noastră, faza finală şi Gala laureaţilor nu au mai putut avea loc, astfel că juriul a decis, pentru a nu nedreptăţi vreun concurent, să nu mai fie decernat Trofeul „Florile Ceahlăului“, concurenţii calificaţi pentru această ultimă etapă primind Diploma de finalist al ediţiei a XXXII-a. 

Lista laureaţilor ultimelor ediţiilor de după 2019:

 • 2009 – Ana DRAGU (Târgu-Neamţ – Neamţ);
 • 2010 – Sorina ASOFRONIEI (Pechea – Galaţi);
 • 2011 – Gabriel Marinel DUMITRU (Piteşti – Argeş);
 • 2012 – Georgiana PĂDURARU (Buhuşi – Bacău);
 • 2013 – Ioana Maria UNGURAŞ (Jibou – Sălaj);
 • 2014 – Larisa Vasilica UŢĂ (Baia Mare – Maramureş);
 • 2015 – Alex Daniel Bulai (Piatra-Neamţ – Neamţ);
 • 2016 – Ioana ŞTEFAN (Suceava – Suceava);
 • 2017 – Ionuţ COCOŞ (Slobozia – Ialomiţa);
 • 2018 – Florin MIHALACHE (Bucureşti);
 • 2019 – Alexandra Diana DAN (Putna – Suceava).

PORTRETUL LAUREATEI DIN 2019

2019 – Alexandra Diana DAN (Putna – Suceava)

Alexandra Dan, un suflet artist din Bucovina, dăruit cu har de Divinitate

Cea mai recent laureată a Festivalului, Alexandra Diana Dan, s-a născut la Putna, locul uneia dintre cele mai importante ctitorii ale Voievodului Ștefan cel Mare. Mărturiseşte că îi place să cânte de la vârsta de patru ani, primul ei dascăl fiind bunica. „Primii pași pe acest drum, al cântecului popular, i-am făcut la Clubul Copiilor din Rădăuți, sub atenta îndrumare a domnului profesor Dumitru Pomohaci. Dar, talentul mi-a fost descoperit de către bunica mea, cea alături de care am și învățat primele melodii.“

A fost descrisă, în momentul premierii din cadrul Galei laureaților din 2019, de către președinta juriului, Elise Stan, ca fiind „o tânără muzicală, sensibilă, care a impresionat printr-o interpretare tulburătoare, prin autenticitate și prin forța ei emoțională. A dovedit, prin evoluția ei din concurs, că știe să interpreteze înțelesurile cântecului bucovinean“.

Alexandra Diana Dan a absolvit cursurile Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu“ din Suceava, la clasa profesoarei Elena Simionesei. A absolvit Facultatea de litere a Universității ieșene „Alexandru Ioan Cuza“. Studiul aprofundat al limbii și literaturii române nu o împiedică pe tânăra suceveancă să-și clădească o carieră în lumea artistică, dovadă fiind lista (deja) impresionantă a succeselor din zona folclorică: Premiul pentru autenticitate al Festivalului „Strugurele de aur“ (Alba Iulia), Premiul al II-lea al Festivalului „Ion Albeșteanu“ (Ialomița), Trofeul Festivalului „Cântec drag din plai străbun“ (Vaslui), Trofeul Festivalului „Dor de cânt românesc“ (Constanța), Premiul al III-lea al Festivalului „Valeria Peter-Predescu“ (Bistrița, 2017); Trofeul Festivalului „Prezintă Orchestra Folclor“ (Chișinău, 2018) și, în martie 2019, Trofeul Festivalului-concurs „Florile Ceahlăului“.

Un alt motiv de mândrie din cariera sa artistică este evoluția din cadrul sezonului al treilea al celebrei emisiuni concurs difuzată de T.V.R., „Vedeta populară“, intepreta suceveancă calificându-se în faza finală.

Poetă şi absolventă de Litere

În timpul liber (pe care credem că îl găsește din ce în ce mai greu) proaspăta laureată cochetează cu poezia. Evident, îi place foarte mult să citească. În plus, e adepta plimbărilor prin natură.

Despre experiența trăită la Piatra-Neamț, Alexandra Diana Dan mărturisește: „Pentru mine este o mare bucurie că am reușit să câștig Trofeul Festivalului «Florile Ceahlăului». Au fost înscriși concurenți foarte mulți și foarte buni, cum, de altfel, a afirmat și juriul. Au fost emoții mari, dar și fericirea de mai târziu a fost pe măsură. Mulțumesc, în primul rând, Bunului Dumnezeu pentru că m-a înzestrat cu acest dar! Acest trofeu nu poate decât să mă bucure, să mă ambiționeze să muncesc mai mult și să continui ascensiunea mea pe drumul cântecului popular bucovinean. Cu credință în Dumnezeu, voi reuși tot ceea ce mi-am propus.“

Publicul nemţean care i-a urmărit evoluția la „Florile Ceahlăului“ s-a putut convinge de talentul interpretei sucevene. În ceea ce ne priveşte, așteptăm cu nerăbdare întâlnirea artistică cu laureata Alexandra Diana Dan în cadrul viitoarelor evenimente ale Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ.

Autor articol: Valentin ANDREI