Inside CARMEN SAECULARE

„Concert / concept” cu apreciatul pianist ȘTEFAN DONIGA

Apreciatul pianist Ștefan Doniga, cunoscut iubitorilor muzicii din Neamț, a deschis la Piatra-Neamț, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, seria evenimentelor desfășurate sub titlul „CONCERT/CONCEPT”, un proiect-experiment dedicat compozitorului ucrainean Serghei Bortkiewicz.

Dezvoltând un concept original prezentat în premieră publicului din România, proiectul a propus publicului pietrean un portret componistic al creatorului postromantic ucrainean Serghei Edouardovich Bortkiewicz (1877-1952), realizat într-un format inedit. Alături de lucrări camerale solistice, recitalul a cuprins și monumentalul Concert nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră intitulat „Per Aspera ad Astra” (prin suferință către lumină), pe care pianistul român l-a prezentat în format multi-playback, coordonând acompaniamentul orchestral în timp real dintr-o serie de materiale preînregistrate de orchestra simfonică a Filarmonicii Janaček din Ostrava.

„Experimentul BORTKIEWICZ” este mai mult decât un original recital de pian realizat cu ajutorul tehnologiei moderne. Dincolo de spectaculosul experiment logistic în sine, întâlnirile propuse de Ștefan Doniga sunt provocări adresate ascultătorilor de a experimenta înțelegerea rolului muzicii în context istoric dintr-un punct de vedere aparte și anume urmărind destinul unor partituri. Toate creațiile prezentate în recital sunt lucrări descoperite recent sau pe care Ștefan Doniga le-a înregistrat în premieră mondială, fiind creații considerate pierdute timp de aproape un secol. Întregul demers oferă astfel o perspectivă concretă asupra modului în care marile drame ale istoriei influențează destinul artei și își perpetuează efectele peste generații, fiind, de altfel, un manifest cultural explicit pe care pianistul român îl lansează.

Povestea dramatică a vieții compozitorului ucrainean este, în sine, una marcată de marile tragedii ale secolului al XX-lea – ascensiunea comunismului și teroarea nazistă, însă muzica lui rafinează la nivelul sublimului toate aceste drame, transformând totul într-o meditație asupra evoluției societății și a calității artei de a fi martor viu al istoriei, experiența sentimentelor înscrise într-o partitură fiind mai impresionantă decât orice fel de relatare științifică.

Autor articol: Valentin ANDREI