Inside CARMEN SAECULARE

Zilele Clasei de Actorie, Ediția a XVI-a

Luni, 23 octombrie 2023, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a desfășurat, prin Școala Populară de Artă, ZILELE CLASEI DE ACTORIE. Astfel, la sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț, au fost prezentate trei spectacole ale clasei de actorie din cadrul școlii, clasă coordonată de actriţa Maria Hibovski.

Primii au intrat în scenă cei mai mici actori, care au prezentat (pentru colegii lor de clasele I – IV din şcolile pietrene) spectacolele „Igor în căutarea comorii”, de Victor Vădeanu, şi „Degețica și Clopoțica”, de Maria Hibovschi.

A urmat reprezentaţia grupei de elevi de clasele V-VIII, care a performat în „Casting” și „Majoritatea majorete” – texte de Maria Hibovschi și Dumitru Ungurianu.

Evenimentul a fost încheiat de grupa tinerilor actori liceeni. Ei au evoluat în două montări: „Ceva piesa”, pe texte scrise de Maria Hibovski și Dumitru Ungurianu, respectiv „Poate prea devreme”, autori Maria Hibovski, Amalia Dandu și Dumitru Ungurianu.

Partener în organizarea Zilelor clasei de actorie a fost Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamţ, instituţie care a pus la dispoziţia tinerilor actori ai Şcolii Populare spaţiul necesar desfăşurării spectacolelor.

***

Proiectul Zilele clasei de actorie, desfășurat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, ajunge anul acesta la ediţia a XVI-a. Dar activitatea clasei de actorie este una cu o istorie mult mai bogată. Foile matricole rămase în arhiva instituției vorbesc de la sine despre cursanții Școlii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat”, prin munca și talentul lor, la catedra școlii (Ghiță Hibovschi la cursul de regie / brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile Muraru, Iulian Bălțătescu, Cornel Palade, Cătălina Eşanu, Adina Iftimie, Alina Petrică, Dan Pughineanu, ulterior ajunși să evolueze pe scene profesioniste.

La catedra clasei de actorie au fost în trecut regretații Constantin Ghenescu și Corneliu Dan Borcia, precum şi Mircea Zaharia, Paul Chiribuță, Gina Gulai, Daniel Beșleagă, Draga Olteanu-Matei, Cornel Nicoară.

O muncă frumoasă, de pionierat în domeniu pentru județul Neamț, a făcut-o Veronica Filip, una dintre cele mai apreciate educatoare pietrene ale deceniilor opt şi nouă ale veacului trecut. Doamna, al cărei nume este purtat astăzi – în semn de omagiu adus muncii domniei sale – de una dintre grădinițele orașului, a inițiat și condus vreme de ani buni cursul de teatru de păpuși, o artă astăzi aproape uitată.

De mai bine de 20 de ani, activitatea cursului de actorie este coordonată de actriţă Maria Hibovski. Aceasta i-a trecut pe tinerii actori prin încercările concursurilor şi ale festivalurilor de teatru, între care şi Festivalul „Tinerețe fără bătrânețe” de la Piatra-Neamț, iar ei i-au răsplătit munca și au câștigat o tolbă de premii.

Ultimii ani de activitate contabilizează o serie întreagă de elevi pregătiți în orele de studiu (în echipă și individual) de la curs: absolventele Cătălina Eșanu (acum actriță la Teatrul Tineretului), Roxana Iftimie (a terminat U.N.A.T.C. București, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriță la Teatrul „Bacovia” Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriță după ce a văzut-o pe Maria în evoluând în spectacolul „Sperietoarea”), Andreea Amihăiesei şi Ana-Maria Ambrosă (ambele profesează în domenii diferite de arta scenică). Alte absolvente meritorii, dintre fostele cursante ale Şcolii Populare de Artă, sunt Roxana Rotilă – la University of Essex (Marea Britanie), Sabina Mitrea – la „Hyperion” București, Bianca Laiu, Alina Petrică, Andreea Diaconița, toate trei la U.N.A.T.C. București, Dan Baltag, Silvana Dulamă, Miruna Moaleș.

ZILELE CLASEI DE ACTORIE LA TÂRGU-NEAMȚ

Luni, 13 noiembrie 2023, grupa de liceeni a clasei de actorie din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț a performat pe scena Sălii de festivități a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, în fața colegilor lor din orașul de pe malurile Ozanei.

Spectacolele propuse au fost „Ceva piesa” și „Poate prea devreme”, pe texte de Dumitru Ungurianu, Amalia Dandu și Maria Hibovski. Regia a fost semnată de coordonatoarea cursului, actrița Maria Hibovki.

Autor articol:  Valentin ANDREI