Inside CARMEN SAECULARE

Zilele Școlii Populare de Artă 

De la începutul lui Cireșar 2024, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a desfășurat proiectul Zilele Școlii Populare de Artă, fiecare dintre clasele școlii ieșind la rampă cu spectacole, recitaluri și un vernisaj de pictură și grafică.

Primele evenimente din cadrul noii ediții a Zilelor Școlii Populare de Artă avut loc pe 1 iunie, de Ziua internațională a copilului. Astfel, la Căminul cultural din comuna Vânători-Neamț, a avut loc spectacolul de dansuri tradiționale intitulat „Zâmbet de copil”, spectacol prezentat de clasele de dans popular coordonate de coregrafii Ion Luchian și Claudiu Luchian.

În aceeași zi, la sediul școlii s-a desfășurat Serbarea de ziua copilului, protagoniști fiind elevii clasei de pian, coordonatoare – prof. Daniela Iacob.

Mijlocul lunii Cireșar a venit cu o nouă serie de evenimente artistice cuprinse în cadrul Zilelor Școlii Populare de Artă. Miercuri, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, a avut loc Spectacolul de final de an al claselor de canto – muzică ușoară și chitară clasică, clase conduse de prof. Paula Ghivirigă și prof. Florentin Blanaru.

Două zile mai târziu, în același loc, s-a desfășurat Spectacolul de final de an al claselor de canto tradițional și dansuri populare, tinerii artiști aflându-se sub oblăduirea prof. Laurențiu Marian și a coregrafilor Claudiu Luchian și Ioan Luchian.

Sâmbătă, 15 iunie, publicul prezent la sala Consiliului Județean Neamț a urmărit Spectacolul de final de an al clasei de canto tradițional, eveniment pregătit de prof. Georgiana Șerban Axinte.

Clasa de actorie a desfășurat programul artistic la sala mare a Teatrului Tineretului. Luni, 17 iunie, în spațiul de legendă al artei teatrale nemțene, cei mai tineri actori ai urbei, coordonați de actrița Maria Hibovski, au performat în trei reprize. La început, scena le-a aparținut elevilor claselor I-IV, care au jucat în două scurte montări: „O poveste pierdută” și „Cana vieții”. De la ora 17:00, în fața publicului s-au prezentat actorii claselor de gimnaziu, care au prezentat spectacolele „La un anumit nivel” și „Șapte etaje fac un bloc”.

Ziua dedicată claselor de actorie a Școlii Populare de Artă s-a încheiat cu spectacolul prezentat de actorii liceeni, „Nijinsky”.

În perioada 17-30 iunie, Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț a găzduit Expoziția claselor de pictură, grafică și artă decorativă din cadrul Școlii Populare de Artă. Vernisajul expoziției artiștilor amatori, coordonați de pictorii Radu Cristian Macavei și Cristian Bistriceanu, a avut loc joi, 20 iunie.

Clasele de dans tradițional, coordonate de prof. Ioan Luchian și Claudiu Luchian, au încheiat programul de spectacole ale Școlii Populare de Artă cu încă două ieșiri în județ. Primul eveniment artistic a fost pe 21 iunie, la Căminul cultural din localitatea Ruseni, iar al doilea, o zi mai târziu, sâmbătă, 22 iunie, la Căminul Cultural al comunei Borlești.

Cu ocazia Zilei municipiului Piatra-Neamț, în data de 29 iunie, clasa de dans tradițional, coordonată de coregrafa Anda Maria Acristinei, va prezenta Spectacolul de final de an, eveniment artistic care se va desfășura pe platoul Curții Domnești.

Proiectul Zilele Școlii Populare de Artă, ediția anului 2024, se va încheia sâmbătă, 29 iunie, când, la sediul școlii, de la ora 19.00, va avea loc Serbarea de final de an a clasei de pian, clasă coordonată de prof. Daniela Iacob.

Autor articol: Valentin ANDREI