Inside CARMEN SAECULARE

8 martie, prilej de cântec, joc și bucurie

8 martie, prilej de cântec, joc și bucurie

Câte un mărțișor pentru fiecare ființă iubită, pentru mamă, bunică sau soră. Luna martie a adus sute de mărțișoare artistice, gata de a fi agățate la suflete, de către cei mai talentați cursanți ai Școlii Populare de Artă din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare“ Neamț.

Maratonul artistic a fost deschis cu spectacolul susținut de elevii clasei de canto tradițional coordonați de îndrăgita interpretă de muzică populară Georgiana Șerban Axinte. Distribuiți în grupurile „Floare de colț“, „Sânzâiene“ și „Mugurașii din Ghindăoani“, tinerii artiști au oferit cadouri muzicale și flori celor mai iubite ființe din lume. Cu genericul „Mărțișor pentru mama“, evenimentul s-a desfășurat pe 6 martie, în sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean Neamț.

O zi mai târziu, pe 7 martie, un alt eveniment, denumit ,,Mulțumesc, iubită mamă“, a fost găzduit de sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț. Au performat cu succes dansatori, mici și mari, pregătiți sub bagheta Andei Acristinei, în cadrul clasei de dansuri tradiționale de la Școala Populară de Artă. Invitați speciali au fost elevii claselor de canto popular, sub îndrumarea profesorului coordonator Laurențiu Marian, apreciat artist nemțean.

Pe 9 martie, gazdele spectacolului ,,Du-mă dorule la mama“ au fost Laurențiu Marian și elevii săi de la clasa de muzică populară. Grupul vocal ,,Nemțișorul“, coordonat de același profesor și dansatorii pregătiți de talentata noastră colegă Anda Acristinei, au oferit un nou spectacol mămicilor și bunicilor prezente la sala Consiliului Județean Neamț. Micuții au reușit să dăruiască momente cu mare încărcătură emoțională, urări din suflet și un buchet de cântece tradiționale publicului spectator.

Nici clasa de actorie a Școlii Populare de Artă nu a fost mai prejos. Actrița Maria Hibovski și elevii săi au susținut trei reprezentații, pe 11 martie, la sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț. Ziua a început la 10.00 dimineața, cu spectacolul de teatru „Prietenii se unesc la greu“, după „Muzicanții din Bremen“, de frații Grimm, cu grupa claselor I-IV. La ora 12.00 au performat actorii din grupa V-VIII cu spectacolul „Povești vesele cu muști triste“, după Bogdan Ulmu. După amiază au fost programați liceenii cu spectacolul „Tocilari versus rebeli“, după Alexandra Bondoc. Regia spectacolelor a fost semnată de Maria Hibovski, iar tinerii actori au fost aplaudați la scenă deschisă.  

Martie a fost prilej de cântec, joc și bucurie, dar mai presus de toate, martie pare a fi luna dedicată mamelor și iubirii profunde.

Autor articol: Oana Talida COZMA
Foto: Octavian POPA
Grafică afișe: Ciprian AILENI