Inside CARMEN SAECULARE

De la Dragobete pân’ la Mărțișor

Plecând de la sărbătoarea de Dragobete, de la vremea în care păsările se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ a inițiat un eveniment cultural artistic în care în prim-plan a fost bucuria sosirii primăverii. Anotimp al renaşterii naturii şi a omului, al primenirii sufleteşti, primăvara este motiv de zâmbet, iubire și veselie.

Concertul, intitulat ,,De la Dragobete pân’ la Mărțișor“ a fost susţinut de membrii Ansamblului Folcloric „Floricică de la munte“, alături  de invitatul de onoare, îndrăgitul interpret al folclorului din Basarabia, Ion Paladi.

Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte“ este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase formații artistice din țară, bucurându-se de popularitate datorită originalității și respectului pentru tradițiile românești autentice. Ansamblul a fost înființat în 1971, cu scopul de a prezenta dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, dar acum, repertoriul său este unul foarte bogat, cuprinzând cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice românești. Palmaresul formației include participări și distincții la importante festivaluri în România, dar și peste hotare.

Sub coordonarea Dediliei Popovici, spectacolul a oferit momente inedite și a îmbinat cu succes dansul tradițional, cântul popular și teatrul folcloric.

Orchestra ansamblului a fost, și de această dată, dirijată de iscusitul Călin Corai.

Finalul spectacolului a aparținut îndrăgitului artist venit din Republica Moldova, Ion Paladi. Apreciat de publicul nemțean, interpretul a cântat cele mai iubite hore și sârbe moldovenești.

O cortină de aplauze a închis evenimentul ,,De la Dragobete pân’ la Mărțișor“ cu speranța că în vremuri tulburi am adus gând de bucurie, zâmbet și un strop de frumos în inimile participanților. 

Autori articol:
Oana-Talida COZMA
Valentin ANDREI
Foto: Octavian POPA