Inside CARMEN SAECULARE

Recital pianistic în stagiunea muzicală

Stagiunea muzicală, organizată în parteneriat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, a propus melomanilor un dublu recital pianistic. Dacă în luna martie, invitata Stagiunii a fost Raluca Rad, apreciată în dublă calitate de artist și cadru didactic, în luna lui Prier, în fața publicului nemțean s-au prezentat doi tineri pianiști a căror valoare artistică este certificată de premiile și distincțiile obținute până acum.

Paul Florescu și Abdula Emir-Ayan, doi reprezentanți de marcă ai Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, au interpretat partituri din creația compozitorilor Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Cesar Franck și Alexander Scriabin.

Evenimentul a avut loc miercuri, 10 aprilie 2024, la Sala „Cristian Misievici”, a Facultății de Muzică din Piatra-Neamț.

***

Paul Florescu (n. 21.04.2005) este elev în clasa a XII-a la Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, unde studiază pianul la clasa asist. univ. dr. Sabina Iuliana Oprea.

A început studiul pianului la vârsta de nouă ani și, până în prezent, a obținut peste 45 de premii la concursuri naționale și internaționale. Dintre acestea amintim: Premiul I absolut – „32nd Young Musician International Competition Citta di Barletta”, Italia (2022); Premiul I – „Citta di San Dona di Piave International Piano Competition”, Italia (2023); Honorable Mention – ”3rd Ricard Vines Piano Competition for Kids & Youth”, Lleida, Spania (2022); Marele Premiu – Concursul de Pian „Irina Șațchi”, Râmnicu Vâlcea (2022); Premiul II – Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Alba Iulia (2023); Premiul I, Premiu Special pentru potențial muzical deosebit – „International Vienesse Spring Music Competition”, Viena, Austria (2021).

În ceea ce privește activitatea concertistică, este de menționat că a susținut în 2022 un recital pe cunoscuta scenă „Weill Recital Hall” de la „Carnegie Hall” din New York, S.U.A. A susținut recitaluri pe scene atât din România (Institutul „Liszt”, Palatul „Suțu”, Casa Artelor „Dinu Lipatti” București, Centrul Cultural Buftea), cât și din străinătate (auditori Enric Granados, Lleida – Spania, Teatro Curci – Italia, Internationale Musikschule Münchener Musikenar – Germania).

În 2023, a debutat în calitate de solist cu orchestra Filarmonicii de Stat Oradea (dirijor Adrian Morar), urmând ca mai apoi să concerteze alături de orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, în cadrul Festivalului „Schumann” (dirijor, Alexandru Ilie) și de orchestra Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța (dirijor, Tiberiu Oprea).

De-a lungul timpului, a participat la masterclass-uri și workshop-uri susținute de renumiți pianiști și profesori: Jean-Baptiste Doulcet, Anna Lipiak, Florian Mitrea, Grace Jee Eun Oh, Dana Borșan, Daniel Goiți, Csiky Boldiszar. A făcut parte din Programul de Promovare a Tinerelor Talentele al Fundației Pentru Comunitate și Mol România, a obținut Bursa stArt, oferită de Asociația Școala de Valori și bursa Tinere Talente a Fundației Regale „Margareta a României”.

Abdula Emir-Ayan (n. 22.12.2007) este elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, unde studiază pianul la clasa asist. univ. dr. Sabina Iuliana Oprea.

A început studiul pianului la vârsta de patru ani și jumătate și, până în prezent, a obținut peste 25 de premii la concursuri naționale și internaționale. Dintre acestea, amintim: Concursul internațional „Citta di San Doná di Piave”, unde a obținut premiul al II-lea, Concursul Internațional „George Georgescu”,unde a luat premiul I, Concursul Național „Irina Satchi”,unde a obținut o mențiune, Concursul Național „Tineri Muzicieni”, unde i-a fost acordat premiul al III-lea, Concursul Internațional „Mărțișoare Muzicale,unde a luat premiul I și Concursul Internațional „Craiova Piano”,unde a obținut premiul al III-lea.

În ceea ce privește activitatea concertistică, menționăm că a susținut recitaluri la Palatul Mogoșoaia, la Colegiul National de Arte „Regina MariaConstanța”, „Camerloher Musikschule Murnau”(München, Germania), Centrul Multifuncțional Educativ pentru tineret „Jean Constantin”Constanța.

De-a lungul timpului a participat la masterclass-uri și workshop-uri susținute de renumiți pianiști și profesori: Florian Mitrea, Csiky Boldiszar, Octavian Renea, Toma Popovici.

Autor articol: Valentin ANDREI