Inside CARMEN SAECULARE

Prozatorul GHEORGHE SCHWARTZ, laureatul Premiului naţional „Ion Creangă“, Opera Omnia, ediția a VI-a

În organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, marţi, 1 martie 2022, la sala „Calistrat Hogaş“ a Consiliului Judeţean Neamţ, s-a desfăşurat Gala Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, ediţia a VI-a.

Proiect cultural important pe agenda de manifestări culturale a Centrului, Premiul „Ion Creangă“ este  finanţat de Consiliul Judeţean Neamţ, fiind iniţiat în anul 2017 de criticul literar Cristian Livescu.

La această ediţie, ca preşedinte al juriului a fost desemnat scriitorul şi criticul literar Ioan Holban. Alături de domnia sa, în procesul de jurizare au mai fost implicaţi scriitorii şi criticii literari: Emanuela Ilie, Mircea A. Diaconu, Constantin Dram, Adrian Dinu Rachieru, Theodor Codreanu și Cristian Livescu.

Nominalizaţii Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, ediţia a VI-a, au fost stabiliţi în urma unei analize minuţioase făcute de organizatori în mediile literare din ţară şi din Republica Moldova. Lista i-a cuprins, în ordine alfabetică, pe Ştefan Agopian, Radu Aldulescu, Val Butnaru, Petru Cimpoeşu, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Doina Ruşti, Gheorghe Schwarz.

Finalmente, juriul a decis ca Premiul anului 2022 să-i fie acordat prozatorului arădean Gheorghe Schwartz, domnia sa alăturându-se, astfel, celorlalți cinci laureaţi de până acum: Dumitru Radu Popescu (2017), Nicolae Breban (2018), Eugen Uricaru (2019), Dan Stanca (2020), Gabriela Adameşteanu (2021).

Prozatorul arădean Gheorghe Schwartz, laureat al Premiului CREANGĂ

Trofeul Premiului „Ion Creangă“ atribuit de şase ediţii a fost creat de regretatul artist plastic Mircea Răsvan Ciacâru, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit, pe 3 martie 2022, doi ani.

În cadrul Galei Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, au transmis mesaje publice Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, domnul Ionel Arsene, Preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, domnul Cassian Maria Spiridon, şi preşedintele juriului naţional, scriitorul Ioan Holban, director al Teatrului pentru copii şi tineret „Luceafărul“, Iaşi.

Un moment important al Galei l-a constituit prelegerea intitulată „Ion Creangă, scriitor universal, sărbătorit anual la el acasă“, susţinută de criticul şi istoricul literar Nicolae Scurtu.

De asemenea, evenimentul a mai cuprins şi decernarea, în mod public, a titlului de Cetăţean de onoare al oraşului Târgu-Neamţ laureatei ediţiei precedente a Premiului, scriitoarea Gabriela Adameşteanu.

La final, criticul literar Cristian Livescu a prezentat cel mai nou număr al revistei Antiteze.

PRELEGERE A SCRIITORILOR CONSTANTIN PARASCAN ŞI GHEORGHE SCHWARTZ, LA COLEGIUL NAŢIONAL „CALISTRAT HOGAŞ“

În cadrul proiectului Premiul naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ a mediat întâlnirea elevilor Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ din Piatra-Neamţ cu laureatul de anul acesta al Premiului, scriitorul arădean Gheorghe Schwartz, şi cu profesorul universitar ieşean Constantin Parascan, recunoscut în mediul literar românesc drept autoritatea numărul unu în ceea ce priveşte reflectarea personalităţii şi a operei marelui clasic născut la Humuleşti.

Pe parcursul unei ore de curs, întâlnirea a adunat mai bine de o sută de elevi ai Colegiului și profesori din instituție. Acest fapt s-a putut petrece datorită tehnologiei moderne, prelegerea care a fost susţinută la ora de limbă şi literatură română a unei clase a XII-a, fiind preluată prin internet şi redată în timp real la alte câteva clase. Astfel, auditoriul a fost compus din elevi de la a clasa a V-a şi până la cei care se pregătesc de examenul de Bacalaureat.

La finalul dialogului a fost înregistrată, de ambele părţi, dorinţa de reîntâlnire, de repetare a unei astfel de experienţe.

Autor articol: Valentin ANDREI
Foto: Octavian POPA