Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – Vizita atașatului cultural al Ambasadei SUA la Neamț

Noi oportunități culturale se întrezăresc pentru județul Neamț. Finele lunii februarie a adus la Centrul pentru Cultură și Artă ,,Carmen Saeculare“ vizita atașatului cultural William J O’Connor, din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Oaspetele sosit la Neamț cu prilejul unui proiect educațional implementat de Fundația „Împreună pentru Solidaritate Socială“ s-a arătat încântat de deschiderea cu care a fost primit de oficialitățile județene, precum și de oportunitățile culturale ale zonei, tradițiile și obiceiurile nemțene.

În ultima zi de ședere la Piatra-Neamț, domnul William J O’Connor, atașat cultural al Ambasadei SUA, a efectuat o vizită și la sediul Centrului pentru Cultură, ocazie cu care i-au fost prezentate o parte dintre activitățile culturale, tradiții și obiceiuri din județul Neamț. De asemenea, au fost purtate discuții privind principalele evenimente din calendarul anual de activități și posibilitatea demarării unor proiecte culturale comune.

,,Este prima dată când sunt aici și sunt foarte fericit să știu cât mai multe despre această cultură, despre această zonă. Turul acesta a fost magnific. Biserica și Turnul care au fost construite de Ștefan cel Mare sunt magnifice. Am mai fost în orașe din România, dar partea aceasta de țară este fantastică. Ce aveți aici este absolut minunat!“, a spusWilliam J O’Connor.

În cadrul vizitei, oaspetele nostru a avut posibilitatea să urmărească activitatea din cadrul clasei de modelaj lut, coordonată de meșterul popular Ionela Lungu, și chiar să exerseze meșteșugul alături de copii. Cu aceeași ocazie a asistat și la un moment surprins la ora de canto tradițional alături de copii talentați, la clasa profesorului Laurențiu Marian. Ansamblul Folcloric ,,Floricică de la Munte“, ansamblu reprezentativ al județului Neamț, a oferit musafirilor americani și un scurt program artistic, compus din dansuri și cântece tradiționale. Domnnul William J O’Connor a învățat în câteva minute pașii potriviți pentru a se prinde în hora moldovenească.

Programul a inclus și o serie de discuții ce au în vedere organizarea de evenimente comune care vor promova ținutul Neamț, acest colț de rai, în rândul americanilor interesați de diversitate culturală.

,,Vom colabora sută la sută. Vă dau cuvântul meu! Fără excepție, vom avea un eveniment comun care să promoveze zona. Absolut! Mi-ar plăcea să aduc aici mai mulți cetățeni americani, care să vadă cultura voastră. Am să le vorbesc colegilor mei despre Piatra-Neamț, despre Neamț. Avem idei minunate, avem bani, dar uneori nu avem motivul necesar pentru a face ca lucrurile să funcționeze. Acum e momentul.“,a precizat atașatul cultural.

 O primă inițiativă pare să se fi conturat deja, iar în cadrul Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale“ la Piatra-Neamț, care va avea loc în luna iulie, ar putea fi prezenți muzicieni americani. Ambasada Statelor Unite ale Americii, prin prezența domnului William J O’Connor, a confirmat facilitarea ca artiști americani să ajungă în viitor la Neamț.

Oficialitățile județene au fost prezente la întâlnirea organizată de Fundaţia „Împreună pentru Solidaritate Socială“ ca urmare a proiectului educațional „English Language Program for Youth“, realizat în parteneriat cu Ambasada SUA la București.

,,Consider că este foarte importantă această colaborare cu aliatul nostru Statele Unite ale Americii, iar în actualul context geopolitic este necesară extinderea colaborărilor actuale  din punct de vedere economic, strategic și militar și în plan educațional, cultural și spiritual, pentru obținerea unor relații diplomatice de succes“, a declarat Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

De asemenea, Mădălina Ciubotaru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, a transmis un mesaj de felicitare pentru organizatori ,,Îl felicit și pe această cale pe părintele Petru Munteanu de la Săvinești pentru întreaga activitate, pentru toate proiectele pe care le derulează și pentru bucuria pe care o aduce în inimile tuturor beneficiarilor, prin ceea ce reușește să facă prin intermediul Fundaţiei «Împreună pentru Solidaritate Socială»!“

În cadrul proiectului, 30 de copii, elevi ai Școlii Gimnaziale „I.Gervescu“ Săvinești, ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 Piatra-Neamț și ai Școlii „Regina Maria“ din Bicaz și-au consolidat cunoștințele de limba engleză și au aflat lucruri noi despre cultura și istoria Statelor Unite ale Americii.

Sub genericul „Neamț, colț de rai“, oferta cultural-turistică a județului este una generoasă. Pornind din zona spirituală, dacă ne gândim la salba de mănăstiri din zona Târgu-Neamț, continuând apoi cu multitudinea de tradiții și obiceiuri strămoșești, poposind în bătătura iscusiților meșteri populari care încă ne dezvăluie din îndeletnicirile de altădată și continuând cu Ținutul Zimbrilor, fascinanta lume a lui Creangă sau Cetatea Neamțului, cu zidurile sale încărcate de istorie, Neamțul relevă zone de poveste. Să nu uităm nici de spectaculoasa Curte Domnească de la Piatra-Neamț, de falnicul și legendarul Ceahlău sau de Pădurile de Aramă și de Argint, de cultura gastronomică tradițională, de scriitorii și artiștii, înaintași nouă, ce au redat din frumusețea Neamțului în operele lor. Toate acestea și multe altele sunt motivele pentru care Neamțul merită promovat și cunoscut.

Neamțul a fost, este și va fi părticică din frumos, lumină și iubire! 

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian Popa