Inside CARMEN SAECULARE

În Stagiunea muzicală: medalion ADRIAN STROICI

Stagiunea muzicală 2023-2024, proiect comun al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, a continuat și, la finalul lunii februarie, a programat evenimentul Medalion Adrian Stroici, fiind dedicat cunoscutului și apreciatului profesor al Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

Dacă importanta carieră didactică a distinsului dascăl pietrean este cunoscută în urbe și nu numai, prin acest eveniment muzical, organizatorii își propuneau ca și cu ajutorul violonistei Sara Stroici, să sublinieze calitatea de compozitor a lui Adrian Stroici.

Ca invitate ale protagonistului, au fost prezente pe scenă Lucreția Stroici (flaut), sopranele Cellia Costea, Alexandra Costin, Olguța Toma, Narcisa Pavel, Cristina Ilie și mezzosoprana Mihaela Mancaș-Chelaru.

Repertoriul concertului a cuprins trei prime audiții absolute: Concert pentru vioară și pian, Sonata pentru vioară și pian, liedul „Drum în lumină” pentru soprană, vioară și pian, pe versurile lui Lucian Blaga, precum și alte lucrări muzicale semnate de compozitorul Adrian Stroici.

ADRIAN STROICI

ADRIAN STROICI este născut pe 18 ianuarie 1965, în Petroșani, Hunedoara. Mama – contabilă, tatăl – maistru tehnician miner. Familia îi observă înclinațiile muzicale, astfel că începe studiul pianului la vârsta de 3 ani, cu prof. Ticu Lucaciu, de la Școala de Muzică din Petroșani, ulterior cu prof. Gizela Czorik.

La Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, a studiat cu prof. Monica Codreanu și Bogdan Georgescu, deschizându-i-se un orizont mai larg spre zona de compoziție.

În anul 1988, este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, avându-i ca mentori pe: Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Nicolae Coman, Alexandru Pașcanu, Liviu Brumaru, Petre Brâncuși, Vasile Iliuț, Dinu Ciocan, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Marin Constantin, Petre Crăciun, Liviu Dănceanu, Ștefan Zorzor, Victor Giuleanu, Marta-Marina Vlad, Dragoș Tănăsescu, Aurora Ienei, Aurel Stroe, Nicolae Beloiu.

La formarea sa muzicală a contribuit și colaborarea cu compozitorul Ștefan Zorzor. Adrian Stroici este profesor corepetitor la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, din anul 1990.

Pianist și compozitor, este membru U.C.M.R. și U.C.M.I.R., precum și, de mulți ani, membru în Uniunea Compozitorilor din România.

Compoziții: Simfonia Sacră, Cantata Horelor, Concertino pentru pian și orchestră de coarde, Concert pentru vioară și orchestră, Oratoriu de nuntă, Sonată pentru vioară și pian, lieduri, colinde, imnuri, prelucrări și orchestrații.

Autor articol: Valentin ANDREI