Tradiții

Artizani de colecție – LOREDANA și ANDREI ROȘCA aduc natura mai aproape, prin flori și plante uscate

Rubrica Artizani de colecție îi aduce în atenția cititorilor noștri, în luna iulie, pe Loredana și Andrei Roșca, o familie de tineri horticultori din Zănești, județul Neamț.

Loredana și Andrei sunt producători de plante uscate, o îndeletnicire pe cât de specială, pe atât de frumoasă. Inițiativa a pornit în urmă cu doi ani, deși agricultură fac de când se știu, iar horticultură de aproximativ zece ani. Despre ce soiuri de plante cultivă, modul în care le valorifică și minunățiile ce pot fi create din aceste plante nemuritoare, aflăm cu interes din interviul următor:

Cum ați descoperit dragostea pentru flori?

Loredana Roșca: Dragostea pentru flori am descoperit-o în anul 2010, când ne-am înscris la Facultatea de Horticultură. Eu – cu gândul de a studia și de a cunoaște cât mai multe lucruri despre flori, iar Andrei – pentru a învăța care este secretul cultivării celor mai delicioase soiuri de tomate. Acolo a fost începutul aventurii noastre cu florile.

Care este povestea ce poartă denumirea Floralo Atelier?

Loredana Roșca: Am început această călătorie cu un vis simplu: să aducem natura mai aproape de oameni, prin flori și plante uscate. Aici, pe pământ românesc, ne străduim să creștem flori cât mai frumoase și, cu siguranță, nu facem niciun secret despre faptul că împărtășim dragostea pe care o avem pentru florile care cresc în câmpul nostru cu iubitorii de frumos. Pornind de la o mică sămânță de inspirație, am crescut într-o grădină de creativitate și muncă asiduă. Fiecare floare și plantă uscată pe care le oferim spun povestea noastră de evoluție și devotament.

Care sunt speciile de flori pe care le cultivați? Necesită acestea o îngrijire specială?

Loredana Roșca: Producem flori ce se pretează în special pentru a fi uscate.Selectăm speciile ce își păstrează forma și culoarea după uscare, dar le oferim spre vânzare și în stare proaspătă. Speciile pe care le cultivăm sunt Achillea popular (Codița șoricelului), Echinops (Ciulin albastru), Gipsophilla (Floarea miresei), Lagurus (Codița iepurașului), Phalaris , Briza (Tremurici), Tagetes (Crăițe), Craspedia, Scabiosa, Ammobium, Helichrysum (Flori de pai), Eucalipt, Gomphrena (Bumbușcuțe), Lavandă și altele. Unele soiuri necesită o îngrijire specială, pentru a produce mai multe tije pe plantă sau flori mai mari.

Există flori care cresc mai cu spor la noi în zonă?

Loredana Roșca: Dintre soiurile cultivate de noi, mai cu spor cresc Hellichrysum – Florile de pai sau Imortele, dar orice specie am cultiva, rezultatele se văd în funcție de atenția acordată acestora.

Care sunt cele mai spectaculoase flori nemuritoare pe care le cultivați?

Loredana Roșca: Cele mai spectaculoase specii nemuritoare sunt cele ce își formează partea decorativă după căderea petalelor, când încep să formeze semințe. Cele mai reprezentative sunt Scabiosa sau Sipica și Nigella sau Negrilică. Foarte frumoase sunt și speciile ce își păstrează culorile vii după uscare, cum sunt Craspedia, Limonium sau Gomphrena.

Ce fel de buchete sau decorațiuni se nasc din aceste flori?

Loredana Roșca: În atelierul nostru realizăm de la buchete simple la buchete pentru aniversări și, bineînțeles, buchete de mireasă și accesorii florale, cum ar fi coronițele de prins în păr, brățări și flori de purtat în piept. Spre deosebire de florile proaspete, florile noastre uscate sunt întotdeauna în sezon, ceea ce înseamnă că le putem livra pe tot parcursul anului. Acum, mai mult ca niciodată, le vedem folosite în decorarea casei, sărbătorind ocazii speciale, ca decor de nuntă și multe, multe altele.

Cât timp și în ce condiții pot fi păstrate aceste flori?

Loredana Roșca: Florile uscate își pot păstra aspectul între unu și trei ani sau chiar mai mult, în funcție de condițiile în care au fost ținute. Plantele uscate nu necesită apă, dar au nevoie de un mediu adecvat. Recomandăm expunerea lor la lumină indirectă pentru a menține culorile vibrante mai mult timp. A se evita expunerea directă la razele soarelui, cât și a razelor soarelui ce trec prin ferestre, deoarece acestea pot afecta în timp intensitatea culorilor.

Florile și plantele uscate trebuie plasate în spații cu umiditate scăzută. Expunerea la umiditate ridicată poate favoriza apariția mucegaiului și afecta durabilitatea aranjamentelor. În momentul în care considerați că acestea nu mai îndeplinesc cerințele dumneavoastră în privința aspectului, pot fi reintegrate în natură prin compostare, contribuind astfel la protejarea mediului.

Ce preferințe au iubitorii de flori?

Loredana Roșca: Iubitorii de flori uscate apreciază mult unicitatea și naturalețea produselor noastre, deoarece fiecare buchet și accesoriu este asamblat manual și cu dragoste. Din acest motiv, nu există două buchete/accesorii identice. În spatele fiecărui buchet și aranjament se află nu doar flori și plante uscate, ci și inima noastră. Faptul că nu se ofilesc, nu necesită apă și în același timp aduc natura mai aproape, indiferent de sezon, face ca florile uscate să fie un cadou grozav și de durată.

Cum ați proiectat creșterea acestui atelier ?

Loredana Roșca: Plănuim să organizăm ateliere tip workshop, pentru a împărtăși versatilitatea plantelor uscate în decorațiuni și accesorii florale. Prin muncă, devotament și hotărâre dorim să devenim cei mai mari producători de plante uscate din România. Avem în lucru și o platformă online www.floralo.ro, unde vom avea disponibile atât flori și plante uscate, cât și buchete, aranjamente și accesorii florale.

Pe Loredana și Andrei Roșca, producătorii de plante uscate, îi găsiți la Zănești, pe site-urile de socializare cu titulatura Floralo Atelier sau pe site-ul www.floralo.ro. Cei doi și creațiile lor din plante uscate vor fi expuse și la diverse târguri de artizani programate în această vară, în Neamț.

Interviu realizat de Oana-Talida COZMA