Tradiții

Rapsozi nemțeni – ANDREEA BARBU și calea cântecului popular

Lista rapsozilor de la Neamț continuă să fie prezentă între paginile revistei Coolt Neamț, iar luna mai o aduce în atenția noastră pe Andreea Barbu.

Născută într-o familie cu credință în Dumnezeu, în care muzica populară și tradițiile au răsunat cu fiecare ocazie, Andreea Barbu și-a petrecut copilăria pe meleagurile Humuleștiului, pe malurile Ozanei cea limpede și frumos curgătoare, din poveștile lui Creangă.

Și-a făcut debutul în muzica populară în urmă cu 17 ani, în cadrul Ansamblului Ozana din Târgu -Neamț, acolo unde a fost și dansatoare și solist vocal. Din dragoste pentru cântec și tradiție, a continuat să studieze la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, iar mai apoi, în cadrul Facultății de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția interpretare muzicală, și are un masterat Musical Art – pedagogie muzicală, la aceeași instituție.  

Împărtășește cu drag din cunoștințele sale și copiilor, prin proiectul Atelierul de Voci Andreea Barbu – rodul muncii sale din ultimii ani.

Andreea lucrează intens în prezent la realizarea primului său album discografic. Vă invităm să o descoperiți prin răspunsurile oferite în cadrul interviului nostru.

Cum ai descoperit calea cântecului popular?

Andreea Barbu: Am avut o copilărie de poveste alături de părinți și bunici, care îmi cântau mereu. Povestea cântecului popular a început alături de familie. Bicu mă învăța pași din dansurile populare specifice zonei, în timp ce mama și bica mă învățau cântece auzite la pick-up. Tata se ocupa de costumul meu popular. 

Care este profesorul care te-a influențat pozitiv în parcursul tău? 

Andreea Barbu: Unul din profesorii dragi inimii, care și-a lăsat amprenta pozitivă în parcursul meu muzical, este domnul Ionel Ceobanu, dirigintele dedicat, care mi-a fost și îmi este alături ori de câte ori îi cer ajutorul. Am învățat de-a lungul anilor că fără muncă și implicare, împlinirea visului nu se va putea finaliza, iar cu ajutorul dumnealui și al doamnei profesoare de cânt popular Mihaela Mancaș am reușit să trec cu ușurință peste obstacolele vieții. În timpul anilor de studiu am întâlnit profesori deosebiți, cu care și astăzi păstrez legătura, persoane dragi fără ajutorul cărora nu aș fi fost ce sunt. Din cadrul studiilor universitare, doamnele Delia Irimie și Anastasia Buruian m-au inspirat și mi-au dat aripi pentru a deveni varianta mea cea mai bună, având încredere în potențialul pe care îl am.

Prin ce crezi că se distinge vocea ta? 

Andreea Barbu: În toate cântecele pe care le interpretez pun suflet și le trec prin filtrul personal, pentru a transmite emoția resimțită tuturor celor care mă ascultă. Atunci când ceea ce faci, faci din drag, mesajul cântecului ajunge din inimă la inimi. 

Care sunt cele mai relevante colaborări pe care le-ai avut până în prezent? 

Andreea Barbu: Pe parcursul anilor, am avut ocazia de a întâlni oameni și artiști minunați în cadrul colaborării cu marea familie a Ansamblului „Floricică de la munte”, iar cu această ocazie doresc să le mulțumesc pentru sprijinul și încrederea acordate.  

La ce lucrezi în prezent? Te-ai gândit la un album discografic propriu?

Andreea Barbu: Am avut ocazia de a-l întâlni pe maestrul George Sârbu, care a fost și este o emblemă a folclorului nostru. Împreună, am lucrat la 15 cântece reprezentative Văii Ozanei, care mă definesc și mi-au creat un stil prin care mă fac remarcată. Albumul muzical este în lucru, iar prin aceste cântece îmi doresc să transmit ascultătorilor tradițiile și cântecele neamului nostru. 

Cu ce artist ți-ar plăcea să ai un duet? 

Andreea Barbu: Încă din copilărie am fost fascinată de îndrăgita interpretă Sofia Vicoveanca. Am studiat minuțios atât repertoriul artistei, cât și aparițiile acesteia, costumația, mimica feței, mișcarea scenică și dragostea de cântec. Mi-ar plăcea tare mult ca într-o zi să împart scena cu doamna muzicii populare românești. 

Cum va arăta vara pentru Andreea Barbu? 

Andreea Baabu: Va fi o vară plină de activități frumoase, atât cu copiii talentați pe care îi pregătesc, cât și pe plan personal. Suntem participanți activi la concursuri și festivaluri, serbări și spectacole și ne dorim să facem cunoscut județul Neamț, pe care îl cântăm și îl respectăm prin graiul și portul popular.

Autor articol: Oana-Talida COZMA