Cafeneaua culturală

Turist prin România – Incursiune în Paradisul păsărilor

În plină vară, rubrica Turist prin România vă invită într-o superbă incursiune în Delta Dunării. Numită și Paradisul păsărilor, Delta atrage anual un număr foarte mare de turiști. Cuprinsă între cele trei brațe, Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe, Delta Dunării reprezintă o atracție unică și deosebită pentru turiștii din toată lumea. O primă recomandare este aceea să nu ratați o plimbare cu barca sau cu caiacul, pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea acestui loc.

Formată de-a lungul a 10.000 de ani și în continuă creștere, Delta Dunării este considerată cea mai bine conservată deltă din Europa. Din anul 1990 face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO și este rezervație a biosferei. Este un labirint de lacuri și canale, ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume și este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă.

Delta are o biodiversitate uimitoare, aproape 5.500 de specii, dintre care peste 1.800 sunt plante. Vegetația Deltei Dunării este preponderent specifică zonelor umede, cu stuf, rogoz, papură, pipirig sau salcie pitică. Pe marginea canalelor veți descoperi o varietate de nuferi albi sau galbeni, care sunt spectaculoși în perioada de înflorire, între lunile iunie și septembrie. Tot în arealul rezervației se găsesc și două plante carnivore.

Una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România și cea mai nordică pădure subtropicală din lume, o veți găsi tot în Deltă și se numește pădurea Letea. Peisajul este cu atât mai spectaculos aici cu cât pădurea alternează cu dunele de nisip formate cândva pe fundul mării. Predomină stejarii, 10 specii de orhidee, dar și o specie de liană ce poate ajunge până la 25 de metri.

Suprafața mică de uscat a făcut ca în Deltă să se concentreze o faună preponderent reprezentată de pești, amfibieni, reptile și păsări. Peste 50% din speciile de păsări din Europa se regăsesc aici.

Delta Dunării cuprinde 20 de zone strict protejate, care însumează o suprafață totală de peste 50.000 ha, reprezentând aproximativ 9% din arealul total al rezervației. Cele mai importante dintre acestea sunt: Roșca – Buhaiova, Sărături – Murighiol, Insula Popina, Periteașca – Leahova, Grindul Lupilor și Chituc, Insula Ceaplace, Pădurea Letea și Caraorman, Lacul Nebunu, Sacalin – Zătoane sau Lacul Belciug .

Mila 23 este poate cel mai bun punct din care să explorați Delta, este liniștit, nu este pe canalele mari, iar poziționarea lui în mijlocul rezervației facilitează transportul către aproape orice altă zonă. Letea este cel mai bine conservat sat din Deltă, iar dacă vreți să descoperiți specificul caselor pescărești acesta este locul perfect de explorat. Sfântu Gheorghe oferă și el un specific aparte, mai ales prin faptul că peisajul se schimbă, iar unirea Dunării cu Marea Neagră este de neratat pentru o experiență completă, mai ales dacă vă doriți și un colț de plajă sălbatică.

Delta Dunării se află la o intersecție de cinci căi aeriene de migrație a păsărilor, iar anul trecut au poposit pentru prima dată 10 păsări flamingo, în zona Sacalin.

Puțini dintre cei care ajung în Delta Dunării știu că Sulina este singurul oraș din interiorul rezervației. În Sulina trăiesc în prezent 14 minorități, însă în vremurile ei de glorie, după anul 1860, se spune că a reușit să strângă între 24 și 32 de nații care au conviețuit în bună-pace și înțelegere.

Plajele din Sulina sunt curate și mai puțin aglomerate decât cele de pe litoralul românesc. Familiile preferă să meargă în vacanță la Sulina deoarece plaja este foarte lată, cu nisip extrem de fin, iar apa mării nu se adâncește abrupt, fiind sigură pentru copii.

Insula K merită și ea vizitată în Deltă. Situată la 8 kilometri de orașul Sulina, reprezintă cel mai tânăr pământ din România. Practic, ea este împărțită în două, între România și Ucraina, iar granițele dintre cele două state sunt la o distanță de aproximativ 3 kilometri. Insula K sau insula păsărilor este un loc spectaculos, o limbă de pământ în apropiere de Sulina, pe care doar păsările au acces. A fost numită Insula K, pentru că, inițial, avea forma literei K, însă acum seamănă cu o paranteză.

Delta Dunării este un adevărat paradis natural, care adună sute de specii de păsări sălbatice, de plante și pești. Pentru cei care aleg o vacanță în Deltă trebuie să știe că oferă vizitatorilor experiențe culinare deosebite, fiind locul în care peștele se gătește în mii de feluri.

Și pentru pescari Delta reprezintă un loc de poveste, în care pasionații de pescuit reușesc să facă niște capruri impresionante, atât la Mila 23, cât și pe canalul Crișan, la Holbina sau în multe alte locuri.

Ca o recomandare importantă, căutați un ghid priceput și bărci de mică viteză care să nu deranjeze locul. Delta se descoperă în liniște!

Documentare realizată de Oana-Talida COZMA

Surse:
https://www.reginadeltei.ro/delta-dunarii/
https://romaniasalbatica.ro/ro/rezervatie-biosfera/delta-dunarii
https://discoverdobrogea.ro/delta-dunarii-5-locuri-de-poveste-pe-care-trebuie-sa-le-vizitezi/