Ani de liceu

Zbor spre VIITOR! Trăiește viața din preaPLIN!

Zbor spre VIITOR! Trăiește viața din preaPLIN! este proiectul Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, care obținut locul întâi la Concursul Național de proiecte Antidrog Împreună, organizat de Ministerul Educației, etapa națională fiind programată pentru perioada 26-31 august 2024, la Eforie Nord. Acesta vine în întâmpinarea nevoilor emergente ale adolescenților, aflați între maturitate și nematuritate, într-o etapă plină de provocări cărora trebuie să le facă față, astfel să reușească să se integreze în grupuri și să își configureze un traseu personal și profesional corect. Informația din societatea contemporană este pletorică, la fel fiind și numărul provocărilor cărora tinerii trebuie să le facă față. Prin urmare, activitățile proiectului contribuie la informarea, dar și mai mult la conștientizarea gândirii alegerilor pe care le facem în viață, astfel încât să nu devină victime ale ignoranței. Un tânăr informat înseamnă un tânăr conștientizat.

Scopul proiectului constă în realizarea unor activităţi crosscurriculare outdoor,care să conducă la cunoașterea modului în care se poate adopta un stil de viață sănătos și se pot face alegeri cu efect pe termen lung, precum și la consolidarea unor competențe ale secolului al XXI-lea (gândire critică, comunicarea interpersonală, rezolvarea de probleme etc.), valorificând inteligențele multiple. Din echipa de proiect au făcut parte patru elevi din clasa a IX-a, de la profilul umanist, specializarea științe sociale: Hoțoleanu Daria-Teodora, Munteanu Andra-Maria, Macovei Gabriel și Popa Ioana-Sofia.

Activitățile au inclus: Atelier de creație ,,Cum văd cei dependenți de droguri lumea?”; Drumeție „Gândește verde în săptămâna verde!”; „Mesajul meu antidrog” – Concurs de afișe; „Mesajul meu antidrog” – Campanie de informare și conștientizare a riscurilor pe care le implică alegerile pe care le fac elevii, sub presiunea anturajului; Seminare și workshop-uri, având drept parteneri Centrul Antidrog, Poliția Română, Case de avocatură etc.; Realizarea unui Flashmob; Crearea unei pagini pe facebook a proiectului, pentru părinți, a unei pagini pe instagram pentru elevi, prin intermediul căreia să se mediatizeze activitățile; PhotoVoice – expoziție de fotografii care să mediatizeze alternativele de petrecere a timpului liber și, implicit, modurile în care se pot distra elevii și tinerii; 100 de gânduri după lectura cărții Marijuana, Zborul spre Iad, de Cătălin Țone; Teatru forum.

Hoțoleanu Daria-Teodora

Ce te-a motivat să participi la Concursul Național Antidrog?

Ce m-a motivat să particip la concursul național antidrog a fost conștientizarea problemei consumului de droguri, în special în rândul tinerilor. Am realizat că acest fenomen reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea și viitorul multor oameni și am simțit nevoia de a contribui la prevenirea lui.

Participarea la acest concurs a fost, de asemenea, o modalitate de a-mi exprima gândurile și sentimentele în legătură cu această temă într-un mod creativ și personal. Am vrut să comunic un mesaj important prin scris și să-mi exersez abilitățile de comunicare.

Concursurile oferă oportunități de recunoaștere și premii, aducând satisfacție personală și motivație pentru viitoare realizări. Elevii își dezvoltă încrederea în sine, abilitățile de organizare și de comunicare, contribuind pozitiv la comunitate. În plus, experiențele acumulate ajută la conturarea intereselor și direcțiilor de carieră, oferindu-le o perspectivă valoroasă asupra viitorului. Sentimentul de a contribui la o cauză nobilă aduce o satisfacție personală considerabilă, transformând participarea într-o experiență extrem de benefică.

Munteanu Andra-Maria

Ce te-a motivat să participi la Concursul Național Antidrog?

Ceea ce m-a motivat cel mai mult este tema acestui proiect. În România, mulți tineri sunt, din păcate, dependenți de țigări, vape-uri, droguri. Ceea ce am vrut să transmit prin participarea la acest proiect este să arăt că îmi pasă de această problemă uriașă ce a scăpat din control în ultimii ani. Vreau să-i fac pe cei de vârsta mea conștienți de gravitatea situației. Viața le poate trece prin fața ochilor, fără să-și dea seama. Având în vedere că sunt și eu adolescentă, știu cât de mare poate fi curiozitatea sau cât de „cool‟ poate părea.

Macovei Gabriel

Ce te-a motivat să particip la Concursul Național Antidrog?

Dorința de a ajuta comunitatea: contribuind la un proiect antidrog, poți avea un impact pozitiv asupra comunității tale, ajutând la prevenirea și reducerea consumului de droguri.Experiență personală: poate ai avut experiențe personale sau cunoști pe cineva afectat de consumul de droguri și vrei să împiedici alte persoane să treacă prin aceleași dificultăți.

Popa Ioana-Sofia

Ce te-a motivat să particip la Concursul Național Antidrog?

Deși, în primă instanță, participarea mea la concurs a fost o decizie luată la îndemnurile colegilor, adevăratul motiv pentru care am ales să mă implic și să dau ce-i mai bun din mine a fost conștientizarea importanței unui stil de viață sănătos, dar și procentul uriaș al persoanelor neinformate în legătură cu efectele consumului de droguri, substanțe psihoactive, fumatului și vapatului.

În concluzie, proiectul Zbor spre VIITOR! Trăiește viața din preaPLIN!  a apărut ca răspuns la noile provocări impuse de dinamica societății şi îşi propune să contribuie la informarea tinerilor în spiritul asumării alegerilor, în vederea formării unei conduite adecvate și a alegerii unui stil de viață sănătos. Totodată, oferă elevilor noțiuni teoretice, experiențe practice și oportunitatea întâlnirii unor specialiști care să le ofere exemple de bune și rele practici.

Autor articol:
prof.dr. Mihaela-Cătălina TĂRCĂOANU