Inside CARMEN SAECULARE

Ansamblul „Floricică de la munte“, invitat la „Drag de România mea“

Ansamblul „Floricică de la munte“, invitat la „Drag de România mea“

Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț a fost invitat să participe, la final de an 2022, la emisiunea „Drag de România mea“, produsă de Codruța Prunariu și moderată de apreciatul artist  Paul Surugiu – Fuego. Înregistrarea evoluției artiștilor nemțeni a fost programată pentru a fi difuzată pe TVR 2, pe 4 decembrie 2022.

În semn de apreciere „pentru felul în care ați ales să construiți, din drag de frumos, o lume proprie în care temeinicia e un simbol de bază în definirea artei românești“, Televiziunea Română a oferit mesagerilor folclorului nemțean Distincția „Drag de România mea“.

Înființat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte“ s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanți păstrători de cultură tradițională românească. De patru decenii, Ansamblul nemțean cutreieră Europa, ducând cu el frumusețea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare românești. Indiferent că au venit în fața publicului român, a celui francez ori a celui turc, dansatorii nemțeni s-au remarcat prin originalitatea și autenticitatea repertoriului alcătuit din dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României. Au impresionat, prin cromatica și frumusețea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul și acuratețea interpretării, publicul din Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumusețea folclorului acestui colț de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete.

Autor articol: Valentin ANDREI