Inside CARMEN SAECULARE

Recital Café-Concert, la Roman

În organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, a Asociației Cultural-Științifice „Urbana“ din Roman și a Complexului Muzeal Național Neamț, în decembrie 2022, s-a desfășurat în municipiul de pe malurile Moldovei  recitalul Café-Concert, susținut de membrii cvartetului de coarde „Allegria“.

Acesta a fost primul dintr-o serie de evenimente muzicale care au făcut parte din proiectul cultural „Tineri muzicieni romașcani“, propus de prof. dr. Ovidiu Trifan, președinte al Asociației Cultural-Științifice „Urbana“ din Roman, proiect care se bucură de sprijinul Consiliului Județean Neamț, al Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, precum și al Complexului Muzeal Național Neamț.

Inițiativa și-a propus să ofere publicului romașcan recitaluri și concerte de muzică clasică, ușoară și populară, ai căror protagoniști sunt foști absolvenți ai Școlii de Artă „Sergiu Celibidache“ din Roman, astăzi artiști consacrați, cunoscuți și apreciați pe plan național și internațional.

Cvartetul de coarde „Allegria“ este coordonat de Mădălina Lohan-Buciumaș (vioara întâi) și îi mai cuprinde pe Loredana Radu (vioara a doua), Manuela Prodanciuc (violă) și Florin Sandu (violoncel). În program, au fost incluse lucrări de Michael McLean, Fritz Kreisler, Nino Rota, Alberto Dominguez, Carlos Gardel, Jules Massenet, Roman Sokruta, Scott Joplin, Rinaldo di Capua, Dmitri Șostakovici, Grigoraș Dinicu, Jascha Heifetz, Ionuț Coșarcă.

Primul recital din cadrul proiectului amintit s-a desfășurat pe 10 decembrie 2022, la Sala „Unirii“ de la Muzeul de Istorie din Roman.

Autor articol: Valentin ANDREI