Inside CARMEN SAECULARE

Cel mai premiat cor bărbătesc din lume, în concert la Piatra-Neamț

Cel mai premiat cor bărbătesc din lume, în concert la Piatra-Neamț

În pragul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, cu finanțarea Consiliului Județean Neamț, a pregătit publicului nemțean Concertul extraordinar de colinde susținut de membrii apreciatei corale bărbătești „Armonia“.

Spectacolul, inclus într-un turneu național al Coralei bărbătești „Armonia“, a umplut sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț, momentul dedicat colindelor fiind unul extrem de așteptat și apreciat de nemțeni. Corala a fost înființată în anul 2001, la inițiativa arhid. asist. univ. dr. Ion-Iulian Dumitru, din cadrul Seminarului Teologic Ortodox Tulcea.

În prezent, Corala „Armonia“ este compusă din 25 de membri. Aceștia sunt clerici, studenţi și masteranzi ai Facultăţilor de Teologie și Arte ale Universității „Ovidius“ din Constanța. Repertoriul diversificat este compus din piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românești şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

,,Armonia“ este cea mai premiată corală bărbătească din lume. Talentul și aprecierea au fost recunoscute la competițiile internaționale. În iulie 2014, la Riga în Letonia, Corala „Armonia“ a participat la „World Choir Games“, unde a fost laureată cu Medalie de Aur la Secțiunea „Artă Sacră“, și cu Medalie de Aur și Marele Premiu la Secțiunea „Cor Bărbătesc de Cameră“.

De-a lungul timpului, Corala ,,Armonia“ a imprimat mai multe compact discuri și dvd-uri: „Canonul Sfântului Andrei Criteanul“, „Folclorul românesc în interpretare corală“, „Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur“.

Autor articol: Oana-Talida COZMA