Inside CARMEN SAECULARE

Cele mai apreciate momente din cadrul evenimentului ,,ETERNUL EMINESCU“

Dacă e ianuarie, e Eminescu. De-a lungul anilor, Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare“ Neamț a derulat proiectul intitulat ,,Eternul Eminescu“, eveniment ce a reunit, la Piatra-Neamț, nume marcante ale culturii românești. Acestea au omagiat personalitatea complexă a celui care este considerat Geniul și Poetul naţional.

În acest număr al revistei CoolT Neamț vom readuce în atenție recitalurile de excepție, care au ajuns cu ușurință la sufletul iubitorilor de artă, de frumos și de poezie.

Dorel Vișan

Anul 2016 l-a adus în urbea de sub poalele Pietricicăi pe maestrul Dorel Vișan, acompaniat cu pasaje muzicale de violonista Sara Stroici şi pianistul Adrian Stroici. A fost o seară cu adevărat specială. Versurile Poetului, în tălmăcirea maestrului Vişan, au ajuns în inima şi conştiinţa publicului. Ropotele de aplauze de la final au fost răsplata primită de artişti.

Maia Morgenstern

Un an mai târziu, evenimentul a adus-o în prim plan pe actrița Maia Morgenstern, cea care a oferit publicului un spectacol memorabil, recitând cu ardoare și dragoste de frumos din poezia sacră a ,,geniului pustiu“. Astfel, o nouă seară magică s-a așezat la sufletul publicului iubitor de cultură de la Neamț.

Ion Caramitru

Tot printre momentele memorabile dedicate eternului Eminescu se numără și evenimentul din 2015, când Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“, finanțat de Consiliul Judeţean Neamţ, şi-a onorat datoria de a-l omagia pe poetul românimii de pretutindeni. În memoria pietrenilor au rămas recitalurile oferite în acea zi de sărbătoare a poeziei de către artişti şi oameni de cultură precum Ion Caramitru, Mihaela Spiridon, Georgeta Stoleriu, Cornel Nicoară, Adela Mărculescu și Dan Iacob.

Adrian Titieni

An de an, activitățile și proiectele dedicate lui Eminescu au reprezentat o încântare pentru iubitorii de cultură ai urbei. În 2018, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, în parteneriat cu Asociația „Pro Valores“, a organizat un nou spectacol deosebit de poezie și muzică, în care versurile eminesciene au fost la înălțime. Actorul Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim, alături de prezentatorul Sebastian Crăciun, realizator de emisiuni la Radio România Cultural, au oferit pietrenilor o remarcabilă serată.

Anul acesta, Ziua Culturii Naţionale marchează împlinirea a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Merită reținut ceea ce spunea George Călinescu despre poetul nepereche al literaturii române: „Eminescu este cel mai tradițional poet, absorbind toate elementele, și cele mai mărunte, ale literaturii antecedente.“ El este „un poet de concepție. (…) Toată arta lui Eminescu stă în a preface ideile în muzică și în metafore, de-a dreptul, fără planuri paralele. Eminescu nu filozofează niciodată, propozițiile lui sunt viziuni.“