Inside CARMEN SAECULARE

CELE MAI FRUMOASE EVENIMENTE DEDICATE MAMEI

Dacă e martie, e mama, ființa cea mai de preț pentru fiecare dintre noi. Dacă e martie, e femeia pusă în ramă de cristal, și tot martie înseamnă început de viață, de frumos și de primăvară.

De-a lungul anilor, Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare“ Neamț a organizat manifestări multiple, dedicate mamei și sosirii primăverii. Cursanții Școlii Populare de Artă din Piatra-Neamț au pregătit momente memorabile pe care le-au dedicat cu dragoste, celor care le-au dat viață.

Căutând în arhiva evenimentelor noastre, am identificat doar o parte dintre cele mai minunate activități din luna martie, susținute fie de clasa de canto-popular, profesor coordonator Georgiana Șerban Axinte, fie de clasa de dans popular, sub îndrumarea Andei Acristinei.

În 2017, sub titulatura ,,Mărțișor pentru mama“, s-a desfășurat spectacolul de muzică ușoară și folclor, susținut de elevii clasei de canto, coordonați de profesorul Georgiana Șerban Axinte. Evenimentul a fost deschis cu un cântec dedicat mamei, dar și cu ghiocei oferiți de copii tuturor mămicilor prezente în sală. Dincolo de mărțișoarele muzicale dăruite cu drag și mesajele emoționante transmise cu prilejul zilei de 8 martie, spectacolul s-a bucurat și de momente coregrafice deosebite.

2018 aduce ,,Bucuriile primăverii“, un spectacol susținut de elevii clasei de dans popular, sub îndrumarea Andei-Maria Acristinei. Momentul a fost unul încărcat de emoție și sentimentalism, finalul fiind asigurat printr-un moment dansant susținut de copiii cu nevoi speciale din cadrul Asociației de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Luceafărul, Neamţ. Nu au lipsit de pe scenă nici mămicile acestora, care au întregit încărcătura evenimentului și au fost aplaudate la scenă deschisă pentru dragostea, devotamentul și implicarea continuă în dezvoltarea copiilor lor.

Tot în 2018, elevii coordonați de această dată de Georgiana Șerban Axinte, au prezentat evenimentul muzical ,,Un cântec pentru mama“.

În deschidere a fost prezentată legenda mărțișorului, iar finalul a fost susținut de dansatorii de la Ray’s Dance. Nu au lipsit lalele oferite în dar mămicilor, bună dispoziția și bineînțeles, gândul curat.

Un an mai târziu, luna martie a găzduit un eveniment caritabil, cu strângere de fonduri pentru o mămică bolnavă de cancer. ,,Mulțumesc, iubită mamă“ a reunit la Cinema Dacia, elevii Școlii Populare de Artă din Piatra-Neamț, Ansamblul Folcloric ,,Comorile Neamțului“, interpretul de muzică populară Marius Zgâianu, dar și pe îndrăgitul Fuego.

Artiștii au donat și ei pentru cauza nobilă, de a sprijini o mamă aflată în nevoie, iar evenimentul a fost unul de excepție, presărat cu muzică de calitate și momente de neuitat.

,,Mărțișorul pentru mama“ din 2020, ultimul înainte de pandemie, a adus din nou în lumina reflectoarelor cântece dedicate primăverii și mămicilor. Două dintre momente au fost acompaniate la pian de Ciprian Chirvase, profesor și artist iubit la Neamț. 50 de copii pregătiți de Georgiana Șerban Axinte au oferit din nou  publicului spectator atât momente muzicale, dar și flori din hârtie, realizate hand made chiar de micuți și doamna profesoară.

Evenimentele dedicate mamei sunt prin definiție evenimente speciale. Cum altfel ar putea fi un spectacol oferit cu drag, cu suflet și cu pasiune pentru cea care ți-a dat viață?

La mulți ani, mămicilor! Să vă fie viața numai lumină și o primăvară senină!