Inside CARMEN SAECULARE

Clasa externă de dans popular coordonată de ANDA MARIA ACRISTINEI

„Pentru mine, dansul popular este o copilărie care nu trece niciodată“, spune profesoara Acristinei

Dansul popular reprezintă, astăzi, una dintre atracțiile pentru generațiile actuale de tineri și copii din mediul rural și urban. Nu întâmplător, clasa externă de dans popular, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, coordonată cu succes de Anda Maria Acristinei, este la mare căutare în județul Neamț. Zeci de elevi vin cu deschidere spre lumea tradițiilor de altădată, spre joc și voie bună.

Sensibilă, delicată, devotată și atentă la detalii, iubește dansul tradițional, obiceiurile și datinile strămoșești, iar timp de 13 ani a fost dansatoare a Ansamblului Folcloric „Floricică de la Munte“.

Astăzi, Anda Acristinei este profesor coregraf la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură și pregătește cu succes zeci de copii și tineri care doresc să-i calce pe urme. Până în 2008 a performat ca artistă în cadrul ansamblului mai sus menționat, iar din 2008, timp de 9 ani, a activat ca profesor de dans popular la Palatul Copiilor.  Din 2017, a revenit la Centrul pentru Cultură și îndrumă învățăceii în lumea dansului popular în comune precum Bodești, Cândești, Roznov sau Tașca. Horele, bătutele, sârbele sunt printre preferate cursanților care așteaptă cu încântare orele desfășurate săptămânal în cadrul școlilor din sat sau la căminele culturale.

Absolventă a Universității de Arte „Vatra“ de la Baia Mare, secția Artele spectacolului de teatru și coregrafie, Anda Acristinei este un profesionist desăvârșit, implicându-se cu pasiune în munca sa, alături de copii.

,,Am înțeles că menirea mea este să lucrez cu copiii. Consider că e un har primit de la Dumnezeu, pentru că atunci când lucrezi cu dragoste, primești înapoi iubirea și admirația celor mici“, povestește profesoara.

Cei mai talentați dintre elevii ei participă în festivaluri destinate dansurilor populare și performează cu succes în spectacole, acțiuni caritabile sau evenimente locale. Nu de puține ori, copiii pregătiți de Anda Maria Acristinei au obținut rezultate onorante la Festivalul „Mugurelul“, desfășurat la Dorohoi, sau la Festivalul „Dobrogea, mândră grădină“, de la Constanța. Aceiași copii înzestrați cu talent au participat la emisiuni tv la Pro TV pentru a promova frumusețea dansului popular nemțean.

Tot la capitolul performanțe putem menționa și efortul profesoarei de a lucra diverse coregrafii împreună cu copiii cu dizabilități, din cadrul Asociației de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale Luceafărul, Neamţ. Aceștia au impresionat publicul în repetate rânduri prin emoția transmisă în dansurile lor, în cadrul activităților culturale.

Suflet deschis și empatic, Anda Maria Acristinei se numără printre persoanele care se implică cu regularitate în sprijinirea evenimentelor caritabile din județ, prilej cu care elevii pregătiți de ea dansează pentru strângerea de fonduri destinate persoanelor aflate în nevoie. Un motiv în plus să credem că terapia prin artă, prin dans, vindecă și transformă suflete.

„Pentru mine, dansul popular este o joacă, o copilărie care nu trece niciodată. Astfel, transform dansul într-o formă de viață!“, concluzionează Anda Maria Acristinei.