Inside CARMEN SAECULARE

Eveniment cultural – PE SIMEZELE ORAŞULUI: „PERSONALĂ“ RADU CRISTIAN MACAVEI

În perioada 1-15 aprilie 2021, simezele Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“ Neamţ au găzduit cele mai recente lucrări semnate de pictorul Radu Cristian Macavei. Artistul, foarte apreciat atât de colegii de breaslă, cât şi de public, este, printre altele, coordonatorul clasei de pictură şi grafică a Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, parte componentă a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ.

Radu Cristian Macavei a absolvit Facultatea de Artă a Universității „George Enescu“ Iași, Secția Pictură, în 1989. În anii studenții l-a avut ca maestru pe reputatul pictor și pedagog Dan Hatmanu.

Despre cel care, în 1998, era distins cu Diploma de Excelență la „Toamna venețiană“ (Venezia) și cu Premiul al II-lea anul următor, la „Masks in Venice“, criticul de artă Valentin Ciucă afirma: „Un temperament frenetic și o gesticulație abundentă asigură lucrărilor sale trasee mereu imprevizibile, spontane și eclatante, dependente doar de starea bună sau rea din momentul creației. Traseele tușelor grafice, dominate de o fantezie debordantă, se ordonează totuși în jurul unui semn prestabilit uneori sau aleatoriu. Impresia de compoziție barocă, împinsă până la limita hazardului, asigură desenului voluptăți demne  de un temperament solar și inventiv. Trebuie subliniat apetitul său creativ, Radu Macavei fiind permanent în dispoziție de lucru. Cromatica este vie, uneori solară până la incandescență, dar și, alteori, glacială și eterică“.