Inside CARMEN SAECULARE

Fereastră către România – Toamna românească la Villa Nova

La mijlocul lunii octombrie, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț a participat la  prima ediție a Festivalului „Toamna Românească“, festival care s-a desfășurat în zilele de 22 și 23 octombrie 2022, în localitatea italiană Villa Nova Di Guidonia, din regiunea Lazio.

Instituția noastră a fost partener în cadrul acestui eveniment cultural artistic alături de organizator, Asociația pentru Identitatea Românească, și de alte instituții importante care au pus umărul la realizarea a două zile de poveste pentru românii din zonă: Guvernului României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul Județean Neamț, Primăria Guidonia Montecelio, Ambasada României, Televiziunea TV Neamț și Asociațiile Centrul Român pentru Integrare și Tradiții Italia, Politeia Roma, Vocea Românilor Vastesi, ACAR – Asociația Cuore e Anima Romena.

Colegii noștri au dus cu ei românilor din Italia o parte din tradițiile, meșteșugul, portul și cântul popular al ținutului Neamț.

La final, reprezentantul organizatorilor, Andrei Murariu, fondator al Asociației pentru Identitate Românească, a declarat, printre altele: „Mulțumesc pentru sprijinul acordat Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Consiliului Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț. Mulțumesc oamenilor minunați care au fost alături și care au depus un efort deosebit pentru a realiza cu succes acest eveniment! A fost și frumos, și greu, și însorit, emoționant, și tradițional, și modern, și artistic. Festivalul «Toamna Româneasca la Villa Nova», ediția I, ne-a adus pe toți la un loc, o comunitate frumoasă, veselă și puternică.“

Autor articol: Valentin ANDREI