Inside CARMEN SAECULARE

Grupul „FLOARE DE COLȚ“, premiul I la Festivalul „Regina Sânzienelor“

Un onorant premiu întâi a fost câștigat de grupul vocal „Floare de colț“, al Școlii Populare de Artă, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

Sub coordonarea profesoarei Georgiana Șerban Axinte, cea care a primit și titulatura de „Ambasador al tradițiilor județului Neamț“ în cadrul Festivalului Național Concurs „Regina Sânzienelor“ din Bucovina, elevele nemțene au impresionat, prin profesionalism și implicare, fiind protagonistele unui film documentar despre Sânziene. Desfășurat în perioada 19-20 iunie, în comuna Horodnic de Sus, județul Suceava, festivalul a reunit sute de păstrători de datini și obiceiuri din întreaga țară, care s-au pregătit pentru a promova ritualurile sărbătorii de Sânziene.  

Neamțul și-a adjudecat un meritat întâi, la Secțiunea grupuri, emoționând prin concept, regie, portul autentic și frumusețea relatării obiceiurilor legate de sărbătoarea Sânzienilor.

Ajuns la ediția cu numărul VII, Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor“ a fost structurat pe patru secțiuni: „Prințese“ (8-14 ani), „Regine“ (15-101 ani), „Grupuri“ – acolo unde elevele Centrului pentru Cultură au obținut premiul întâi, și secțiunea „Costume inspirate din mitologia românească“.

„Misiunea juriului de a desemna câștigătorii secțiunilor festivalului a fost dificilă. S-a punctat autenticitatea costumelor concurenților, prezența scenică, expresivitatea, originalitatea și valoarea etnografică a textului prezentat, dicția, dar și emoția pe care au transmis-o celor prezenți“, a precizat organizatorul, Dumitru Parasca.

Grupul vocal „Floare de colţ“ este compus din elevele clasei de canto popular din cadrul Şcolii Populare de Artă (parte componentă a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ), în coordonarea profesoarei Georgiana Şerban Axinte. Filmul documentar a prezentat trei tipuri de obiceiuri de Sânziene din zona Neamț, dar și fragmente din cântece tradiționale proprii.

Pentru realizarea acestui material videografic au contribuit Octavian Popa și Gabriel Munteanu, în calitate de operatori imagine, montajul a fost realizat de colegul nostru Octavian Popa și voice-over, Talida Cozma. Textul poartă semnătura lui Valentin Andrei, în timp ce regia și conceptul aparțin Georgianei Şerban Axinte.

Autor articol: Oana-Talida COZMA