Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – ,,Ziua Internațională a Iei“, sărbătorită la Roma

,,Neamț, colț de rai“ a fost prezentat luna trecută în Italia, la Roma. Pentru că nemțenii țes povești și momente de neuitat, evenimentul desfășurat cu prilejul Zilei Internaționale a Iei a fost unul apreciat, aducând în lumină tradițiile și frumusețile portului popular din județul nostru.  

Deschis pe 24 iunie, timp de trei zile, evenimentul a reunit români care trăiesc în Italia și au vrut să se bucure de straiele autentice, tradiționale, specifice zonei Neamțului.

Ia noastră strămoșească, un basm scris în simboluri ce reprezintă identitatea românească, a fost expusă în cadrul unei manifestări sprijinite de Accademia di Romania din Roma, cu organizarea Consiliului Județean Neamț, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Roma și Ambasada României în Italia. Cu implicarea președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, susținător consecvent al culturii tradiționale și promotor al zestrei populare nemțene, manifestarea a fost degustată pe deplin de pasionații de datini și obiceiuri străvechi.

,,Mă bucur că ziua de Sânziene a avut o semnificație deosebită pentru frații noștri care trăiesc în Italia, care și-au făcut timp pentru a se întâlni cu noi, cu exponate ale portului popular românesc și au avut ocazia de a descoperi județul Neamț, important leagăn al datinilor și obiceiurilor strămoșești.

Evenimentele de promovare a valorilor culturale și patrimoniului nemțean sunt o prioritate a mandatului meu de președinte al Consiliului Județean. Voi continua să fac din ținutul nostru o atractivitate pentru turiști și să facem cunoscute tradițiile noastre în țară și în străinătate“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Ca o completare a frumuseții cămășii tradiționale românești, în cadru festiv, au fost prezentate și dansuri tradiționale, autentice, din zona Neamț. Acest lucru a fost posibil prin participarea unui grup de dansatori din cadrul Ansamblului Folcloric ,,Floricică de la Munte“, al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț.

Expoziția a fost constant vizitată de românii stabiliți în Italia, oameni cu dor de casă, și chiar de un grup de copii aparținând Școlii I. C. Antonio Gramsci din Roma, coordonat de profesoara Claudia Rojog, o româncă inimoasă și iubitoare de frumos. Cei mici s-au arătat fascinați de frumusețea exponatelor, de tradițiile și meșteșugurile din Neamț, și mai ales de lumea personajelor lui Creangă.

Ionela Lungu, meșter popular apreciat în Ținutul Neamț, a făcut parte din delegație și a dus la Roma poveștile copilăriei noastre, cu Pâcală și Smărăndița Popii modelați în lut, totul fiind gândit pentru ca poveștile lui Creangă și fermecătoarea lume din Humulești să ajungă mai aproape de românii plecați peste hotare. ,,Am dus și fragmente din tradițiile Ținutului Neamț, măști din blană, linguri sculptate în lemn de cireș cu simboluri străvechi, traiste, opinci și chiar o parte din iile din colecția personală”, povestește angajata Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

,,Sunt fericit că evenimentul nostru a stârnit interesul multor români stabiliți în Italia, care trăiesc cu dorul de-acasă și de Ziua Internațională a Iei au admirat piese vestimentare deosebite, devenite simbol al țării, care pun în valoare istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea neamului nostru“, a mai completat președintele Ionel Arsene.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Accademia di Roma