Inside CARMEN SAECULARE

TOP 3 – cele mai memorabile evenimente de la Cetatea Neamțului

Vă prezentăm în acest număr al revistei CoolT Neamț, cele mai memorabile evenimente realizate de-a lungul timpului în incinta Cetății Neamțului. Ne vom opri asupra unor manifestări cultural-artistice emblematice, care au stârnit ropote de aplauze și au însuflețit zidurile cetății cu note muzicale.

Locul 3 – Corul Filarmonicii Moldova și Orchestra Conservatorului din Iași, 1975

Pentru locul 3 ne oprim în negura timpului la 1975, la ediția cu numărul IV din cadrul „Vacanțelor Muzicale“. Este vorba de concertul de închidere al evenimentului, susținut la Cetatea Neamțului.  Într-o atmosferă de poveste, au evoluat Corul Filarmonicii de Stat „Moldova“, alături de Orchestra simfonică a Conservatorului „George Enescu“, cu Ion Baciu la pupitrul dirijoral.  Seara a fost fără îndoială una admirabilă, marcând fastuos momentul în care s-a tras cortina peste această ediție.

Locul 2 – Jazz on the Rocks, Neamț Music Festival, 2019

Anul 2019 a găzduit în decorul istoric al Cetății Neamțului o serată dedicată jazzului. Concertul integral de jazz a fost susținut cu titlul Jazz on the Rocks, de către pianistul Omri Mor și invitații săi, creând o formulă trio remarcabilă. Combinaţia clasică de pian, contrabas şi percuţie, a adus în lumina reflectoarelor din cetate un fusion inedit între clasic şi contemporan. Aplauzele nu s-au lăsat mult așteptate, publicul fiind în delir la finalul evenimentului din cadrul Neamț Music Festival, Opus 2.

Locul 1- Concertul de deschidere Pasiune și vals, Vacanțe Muzicale, 2019 

Pe prima poziție în clasamentul nostru se situează deschiderea ediției cu numărul 46 a „Vacanțelor Muzicale“, desfășurată între zidurile Cetății Neamțului. Locația s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru pasionații de muzică clasică, doritori de a fi prezenți în acest cadru medieval, de poveste, asigurat de către organizatori. Concertul de excepție a fost susținut de Orchestra Simfonică București, sub titulatura „Pasiune și Vals“. Din program nu au lipsit lucrări de senzație semnate de Strauss, Rossini, Ceaikovski sau Brahms.

S-a cântat, s-a valsat și s-a aplaudat la scenă deschisă, evenimentul organizat impecabil de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț fiind unul de top privind manifestările de gen la nivel național.