Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Sfințișori sau mucenici moldovenești

Luna martie aduce la rubrica Neamțul în bucate rețeta tradițională de sfințișori sau mucenici moldovenești.Pe 9 martiesau în a noua zi a babelor, este sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia.

Sărbătoarea Mucenicilor este una dintre cele mai populare sărbători din primăvară, exceptând Paştele. Dintre multe practici străvechi, astăzi, încă mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfinţisori“ sau „mucenici“. Este un desert savurat pe deplin atât de copii, cât și de adulți.

Iată ce avem nevoie pentru a ne apuca de gătit:
Ingrediente:

Pentru sirop:

Mod de preparare a sfințișorilor sau mucenicilor moldovenești:

Se pregătește aluatul, amestecându-se făina cu gălbenușurile, zahărul, esența de vanilie și untul. Adăugăm drojdia și apa călduță, iar timp de 30 de minute se frământă intens.

Aluatul este lăsat la dospit, la loc cald, acoperit cu un prosop, timp de alte 30 de minute, după care se pregătește pentru modelare. Tăiem aluatul și-l prelucrăm în formă de bilă, de mărimea unui pumn. Aluatul se modelează în batonașe, care se împletesc în forma de „8“. Mucenicii sunt așezați, rând pe rând, în tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut și se bagă la cuptor, timp de 30 de minute, la o temperatură de 160 grade. Sunt gata când capătă o culoare aurie!

Pentru sirop amestecăm mierea de albine, zaharul și 300 ml apă la foc mic până se omogenizează. Sfințișorii fierbinți sunt înmuiați într-o baie de sirop, după care se presară nuca măcinată.

Acum, mucenicii noștri sunt gata de savurat!

Poftă bună!

Rubrică realizată cu sprijinul restaurantului 
 DOR DE HAN, Ruseni, comuna Borlești