Inside CARMEN SAECULARE

Premiul naţional pentru proză „ION CREANGĂ“, Opera omnia – 2021

GABRIELA ADAMEȘTEANU LAUREATĂ A
PREMIULUI „ION CREANGĂ“, EDIȚIA A V-A

Luni, 1 martie 2021, la Sala „Calistrat Hogaş“ a Consiliului Judeţean Neamţ, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, s-a desfăşurat Gala Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, ediţia a V-a.

Proiect cultural important pe agenda de manifestări a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“, iniţiat în anul 2017 de criticul literar Cristian Livescu, evenimentul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Neamţ.

La această ediţie, preşedinte al juriului a fost scriitorul Nicolae Breban, membru al Academiei Române. În procesul de jurizare au mai fost implicaţi scriitorii şi criticii literari: Bogdan Creţu, Mircea A. Diaconu, Constantin Dram, Adrian Dinu Rachieru, Theodor Codreanu și Cristian Livescu.

Nominalizaţii Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, ediţia a V-a au fost stabiliţi în urma unei anchete minuţioase făcute de organizatori în mediile literare. Aceştia sunt (în ordine alfabetică): Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeşu, Radu Cosaşu, Doina Ruşti, Dumitru Ţepeneag.

Juriul a decis ca premiul să-i fie acordat scriitoarei Gabriela Adameșteau, ea alăturându-se, astfel celorlalți patru laureaţi de până acum: Dumitru Radu Popescu (2017), Nicolae Breban (2018), Eugen Uricaru (2019), Dan Stanca (2020).

De asemenea, în cadrul proiectului Premiul naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia a fost prevăzută și editarea lucrării „Scara ruptă“ a prozatorului Dan Stanca, laureatul de anul trecut al premiului. Cartea se adaugă unei serii de antologii din creaţia laureaţilor, constituindu-se astfel Seria „Prozatori români laureaţi ai Premiului Naţional de proză «Ion Creang㻓. Până acum au mai apărut: „Ivan Turbincă şi Iapa Troiană“ (D. R. Popescu), „Amintiri ale celui ce pare că am fost“ (Nicolae Breban) și „Viaţa altora“ (Eugen Uricaru).

GABRIELA ADAMEȘTEANU

Prozatoare, publicistă și traducătoare, Gabriela Adameșteanu s-a născut la Târgu Ocna (Bacău). Face liceul la Pitești (1956-1960), apoi va absolvi Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București (1960-1965), după care intră în sistemul editorial, ca redactor la Editura Enciclopedică Română (1968-1974), Editura Științifică și Enciclopedică (1974-1983) și Cartea Românească (1983-1990). În aprilie 1990 părăsește Editura Cartea Românească pentru revista „22“, al cărei redactor-șef devine în septembrie 1991.

Debutează literar în 1971, la „Luceafărul“, iar în 1975 își face debutul editorial cu romanul „Drumul egal al fiecărei zile“. Urmează „Dăruiește-ți o zi de vacanță“ (1979). Romanul „Dimineață pierdută“ (1983) îi aduce succesul încă din perioada comunistă. Dramatizarea făcută de Cătălina Buzoianu în 1986, una foarte reușită, a consacrat romanul și în ochii publicului de teatru, cel puțin două actrițe, Tamara Buciuceanu (în rolul Vica) și Gina Patrichi (în Ivona), devenind de-a dreptul întruparea personajelor.

În 1989 scrie „Vară-primăvară“, din care în 2003 va relua nuvela „Întâlnirea“, care va da și titlul noului său roman.

Din 1989 până în 2003, Gabriela Adameșteanu a părăsit literatura și s-a dăruit cu înfrigurare gazetăriei politice. Pentru multe segmente de public, Gabriela Adameșteanu înseamnă revista „22“, Grupul pentru Dialog Social, implicarea zilnică în cele mai dure, mai sinuoase și mai spinoase evoluții ale politicii românești.

În 2010, Gabriela Adameșteanu publică romanul, „Provizorat“, iar în 2014 scoate „Anii romantici“, carte care a fost prezentată și publicului din Piatra-Neamț la ediția din 2016 a Târgului de carte „Libris“.

Opera sa a fost tradusă pentru publicul cititor din Franța, Estonia, Israel, Bulgaria, Polonia și Ungaria.

Gabriela Adameșteanu este cunoscută în lumea literară și pentru traducerile făcute unor scriitori consacrați. Două exemple numai: Guy de Maupassant, „Pierre și Jean“, București, 1978 (în colaborare cu Viorica Oancea); Hector Bianciotti, „Fără îndurarea lui Iisus“, București 2003.

CUVÂNT MIC LA CEREMONIE MARE

Mesajul academicianului Ioan Aurel POP,
Președintele Academiei Române

Acordarea și în 2021, adică la a cincea ediție, a Premiului național pentru proză „Ion Creangă“, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ din județul Neamț, demonstrează că mai există încă măsură în lucruri chiar și atunci când marasmul ne copleșește și că – vorba cronicarului – „nasc și la Moldova oameni“, mereu și mereu. Este destul să citim numele celor nominalizați cu această ocazie – Gabriela Adameșteanu, Ștefan Agopian, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeșu, Radu Cosașu, Doina Ruști, Dumitru Țepeneag -, să vedem lista laureaților de până acum (Dumitru Radu Popescu, Nicolae Breban, Eugen Uricaru, Dan Stanca), să aflăm componența juriului, ca să ni „se umple inima de bucurie“. Se vede că „Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul“ curge încă lin prin sufletele noastre și poartă ecourile copiilor din vremea lui Nică al lui Ștefan a Petrei, aflați „la scăldat“, „la cireșe“ ori în târg cu „cucul cel armenesc“. Câtă vreme mai purtăm în noi toate aceste taine revelate de Ion Creangă, în ciuda relelor prin care trecem acum și prin care vom mai trece, nimic nu este pierdut, nici „dintre flori“ și nici „dintre stele“. Câtă vreme oamenii inimoși din vechiul ținut al Neamțului se mai cuprind de „acel farmec sfânt“ al culturii și al iubirii de creația literară autentică, suntem meniți să dăinuim cu poveștile noastre, cu ale noastre „convorbiri“ sfătoase și mai ales cu „amintirile din copilărie“.

Prețuirea oamenilor mari nu numai după moartea lor, ci și atâta timp cât sunt încă alături de noi, în această viață, este un atribut al popoarelor civilizate, care au un gust dezvoltat al ceremoniilor bine cumpănite.

Le doresc oamenilor de cultură nemțeni să aibă parte numai de edili învățați și de mecenați darnici, pentru care literatura să fie și să rămână una dintre cele mai frumoase forme sublimate ale vieții. Le mai doresc să poată organiza la anul o nouă ceremonie de premiere pentru Opera omnia, cum nu s-a mai văzut demult, să ne aflăm cu toții față în față, cu vorba dulce și cu paharul spumegând.

Calde felicitări!

Acad. Ioan-Aurel POP,
Președinte al Academiei Române

DE ZIUA LUI CREANGĂ,
CENTRUL „CARMEN SAECULARE“ A INVITAT ELEVII LA CINEMA

Ca manifestare conexă a Galei de decernare a Premiului național pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, ediția a V-a, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ a organizat prezentarea filmului „Amintiri din copilărie“, regia Elisabeta Bostan, cu actorul Ştefan Ciubotăraşu în rolul lui Ion Creangă. De acest eveniment, care s-a derulat pe 1 martie 2021, la „Cinema, Mon Amour“, au beneficiat mai mulți copii de la şcolile din Piatra-Neamţ.