Neamțul în imagini

SÂNZIENE

Luna iunie vă prezintă la rubrica „Neamțul în imagini“ datini și obiceiuri de Sânziene. Imaginile care înfățișează frumoasele Sânziene sunt realizate de colegul nostru Octavian Popa și sunt proiecția un proiect realizat alături de componentele grupului vocal „Floare de Colț“, coordonat de Georgiana Șerban Axinte, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

An de an, pe 24 iunie, sunt sărbătorite Sânzienele, chiar în ziua în care se face pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută și sub denumirea de „Cap de vară“, pentru că acum soarele ajunge la apogeu.

Tradiția spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Acestea cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările. Sânzienele sunt cele care dau leac și miros florilor, tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină

Chiar în ajun de Sânziene, fetele culegeau de pe câmp flori de sânziene, apoi împleteau cununi pe care le aruncau peste case. Dacă rămâneau agățate de horn, era semn că se apropie nunta. Tot în noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele își puneau sub pernă flori de sânziene pentru a-și visa ursitul.

Sânzienele pot fi aducătoare de rele dacă oamenii lucrează în ziua de 24 iunie. Dacă nu sunt cinstite în această zi, ele pot stârni vijelii și lasă câmpul fără rod și florile fără leac.

Florile de culoare galbenă, sânzienele, erau considerate a fi plante de leac.

Documentare realizată de Oana-Talida Cozma
Foto: Octavian Popa