Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE –  Ediție de excepție a „VACANȚELOR MUZICALE“

STRATEGII CULTURALE –  Ediție de excepție a „VACANȚELOR MUZICALE“

După o pauză de doi ani, la Piatra-Neamț au revenit „Vacanțele“ în atenția iubitorilor de muzică de calitate și a concertelor de înaltă ținută! Între 3 și 9 iulie, Piața Turnului din Piatra-Neamț a găzduit cea de a 47-a ediție a Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț“. Anul acesta s-au împlinit și 50 de ani de la înființarea festivalului, în 1972. A fost marcată, astfel, o ediție semicentenar a celui mai prestigios eveniment cultural al județului Neamț.

Șapte seri pline de muzică diversă au fost pregătite de organizatori cu dorința de a satisface un număr cât mai mare de auditori. Publicul participant a avut parte de muzică camerală, simfonică, de blues, muzică lăutărească, tango, muzică electronică, iar seara finală a fost dedicată operetei.

Invitat de onoare la ediția a 47-a a fost Mădălin Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, care în calitate de dirijor și violonist a făcut la rândul său carieră artistică, fiind apreciat drept un muzician valoros.

Sub organizarea minuțioasă a echipei Centrului pentru Cultură și Arte „ Carmen Saeculare“, cu finanțarea Consiliului Județean Neamț, ediția anului 2022 a „Vacanțelor“ s-a dovedit a fi una dintre cele mai apreciate de public. Pentru buna desfășurare a evenimentului sunt adresate mulțumiri sponsorului oficial Pop Cola, precum și partenerilor: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamț, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj Napoca.

Pe scena festivalului au strălucit artiștii Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici“ din Chișinău (Republica Moldova), Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu alături de soliștii Analia Selis și Mariano Castro, Lucian Moraru și Viniciu Moroianu în proiectul Viola Fantasia, Bogdan-Mihai Simion și Lăutarii de Mătase, soprana Alexandra Grigoraș și Mihaela Spiridon, la pian la „ Portret de artist nemțean, Berti Barbera și Nicu Patoi la seara dedicată blues-ului, Ștefan Doniga, pian și Diana Jipa, vioară cu Romania Universalis, Athenaeum Brass Quintet, Mihai Toma cu Dacika – Symphonic Show și Teatrul Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian“ București la Gala de Operetă.  

Mărturie pentru succesul obținut stau sutele de mesaje primite din partea publicului sau a artiștilor, după gala de final a evenimentului.

„Super festival, super organizare, Ina Elena Ilioaiea

A fost o seara fabuloasă! Felicitari“, Stefan Popescu  

„Vacanțe Muzicale, cea de-a 47-a ediție, un regal al emoțiilor, al trăirilor, al re-descoperirii fiecăruia dintre noi! Vibrații, aplauze, stare de bine, aplauze, fericire, aplauze!

Felicitări organizatorilor, colegilor mei de la Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț pentru cum au reușit să ne încânte sufletele timp de o săptămână! Muzică și artiști de mare clasă!“, Daniela Soroceanu, secretar general al județului „Mulțumim, a fost o minune de festival“, Petrescu Florina

„Felicitări, pentru organizare și implicare tuturor și, în special, sufletului acestui festival . «Show must go on»!“, Vasile Iulian Alina

„Felicitări! Totul la superlativ… organizare… spectacol… totul impecabil!, Lory Greenhalgh

„Felicitări! Un eveniment de anvergură, excepțional, ce continuă an de an tradiția, susținut de oameni dedicați!“, Adina Panaitescu

„Felicitari pentru desăvârșita organizare. Ați reușit să poziționați Festivalul «Vacante Muzicale de la Piatra-Neamț» în topul festivalurilor din țară. Grija pe care o aveți pentru detalii, profesionalismul dumneavoastră cât și al echipei pe care o conduceți ne fac pe noi, artiștii, să vă prețuim și să vă mulțumim pentru efortul depus ca acest «maraton artistic» să fie unul de succes, Lucian Moraru, artist participant în cadrul festivalului

„Congrats! Grea și bună treaba asta cu «Vacanțele Muzicale de la Piatra-Neamț!» Și chiar a fost o ediție reușită!!! “Elena Shulea, etnomuzicolog.

Emoționată vizibil, managerul Centrului pentru Cultură, Carmen-Elena Nastasă, a declarat la finele evenimentului: ,,Sunt mulțumită! Simt că sunt fericită, simt din nou acea stare care îmi inundă sufletul la finalul fiecărui proiect de succes al Centrului pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare». S-a terminat ediția a 47-a a Festivalului «Vacanțe Muzicale»!
După atâta muncă organizatorică alături de minunății mei colegi de la Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare», așteptam să se termine! Dar la cât de frumos a fost, la câte aplauze am primit, la cât de bine s-au simțit artiștii care au evoluat pe scenă și publicul nostru extraordinar, aș fi vrut să țină festivalul nostru o veșnicie!

E greu să mulțumesc fiecăruia în parte pentru acest succes! Căci am fost binecuvântată cu o echipă minunată, alături de care orice proiect devine o reușită a instituției noastre! Mulțumesc Consiliului Județean Neamț și președintelui Ionel Arsene pentru că au fost de acord cu finanțarea «Vacanțelor» de la bugetul județului, mulțumesc partenerilor: Biblioteca Județeană «G.T. Kirileanu» Neamţ, Academia de Muzică «Gheorghe Dima», Extensia Piatra-Neamț, Primăriei și Consiliului Local Piatra-Neamț, mulțumesc sponsorului – Pop Cola – Codrin Alexianu! Mulțumesc presei, care a mediatizat pro bono acest eveniment!

Nu în ultimul rând, mulțumesc fiecărui spectator care ne-a onorat cu prezența! Până la urmă, toată munca noastră este ca să fie publicul mulțumit de proiectele pe care le derulăm!

Mulțumesc, dragi colegi! Știți că vă iubesc și că datorită vouă acum pot spune aceste cuvinte!
Pentru toți cei amintiți mai sus, din noianul de steluțe ce-au înnobilat cerul în noaptea de la finalul «Vacanțelor», vă ofer câte o luminiță! Să vă lumineze viața și drumul către alte proiecte ale centrului nostru!

«Vacanțele» s-au terminat, dar vara continuă cu noi distracții!“.

Ionel Arsene, președintele instituției care a asigurat finanțarea evenimentului nostru, a precizat: „«Vacanțele muzicale» reprezintă un festival cultural pentru toate gusturile și vârstele, care hrănește sufletele iubitorilor de muzică. Sunt bucuros că am avut pe scena acestui eveniment artiști de mare valoare, timp de șapte seri, în perioada 3-9 iulie, care au oferit spectatorilor concerte de operă, muzică de cameră, jazz, tango și electronică. Este un festival care a ajuns la ediția cu numărul XLVII și care reușește de fiecare dată să reunească în județul Neamț personalități ale muzicii din toate colțurile țării.

Au fost doi ani în care acest eveniment nu a putut fi organizat, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, dar anul acesta s-a scris o pagină de istorie muzicală, aici, în județul Neamț. Este un festival iubit și plăcut de toți melomanii din România, dar și de peste hotare“, a spus șeful Consiliului Județean Neamț.

În speranța că ne-ați fost și ne veți rămâne aproape și la următoarele evenimente, mulțumim publicului și tuturor celor care au fost parte din acest proiect de anvergură.

Vă lăsăm să vă bucurați de imagini care relevă doar mică parte din magia și frumusețea „Vacanțelor Muzicale“.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA