Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – Valorile naționale prin ochii copiilor

„Valorile naționale prin ochii copiilor“ este numele proiectului desfășurat pe 12-13 august, la Cetatea Neamț, la inițiativa vicepreședintei Consiliului Județean Neamț, Mădălina Ciubotaru.

Demersul a inclus un amplu parteneriat al instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Neamț, în colaborare cu instituțiile de învățământ special din județ. Obiectivul proiectului a fost acela de a transmite conceptele de identitate națională copiilor din centrele de incluziune care au fost parte la activități. Evenimentul a inclus ateliere de lectură și pictură organizate de Biblioteca „G.T. Kirileanu“, un fragment din îndrăgita piesă de teatru „Amintiri din copilărie“, jucată de actori de la Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, lecții de dans și un spectacol artistic tradițional susținut de Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“, al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

Un alt moment special la Cetatea Neamț a fost asigurat de către Complexul Muzeal Național Neamț, atunci când domnițele și străjerii au invitat copiii participanți într-o atmosferă de poveste, prezentând dansuri și demonstrații medievale.

„Țin să mulțumesc doamnelor director ale instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Neamț, cât și celor care coordonează activitatea centrelor de educație incluzivă din județ, care mi-au fost alături în implementarea proiectului «Valorile naționale prin ochii copiilor», desfășurat în perioada 12-13 august. Bucuria copiilor și entuziasmul partenerilor din acest proiect ne obligă să oferim continuitate unor astfel de demersuri. Vă mulțumesc și aștept cu nerăbdare următoarea colaborare!“, a declarat Mădălina Ciubotaru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

Activitățile propuse în cadrul proiectului au inclus atelierele de lectură, sesiuni de pictură, teatru, dans, folclor și tradiții. Acestea au avut drept scop readucerea în prim plan a identității noastre naționale, precum și insuflarea valorilor tradiționale copiilor prezenți la eveniment. Pentru că proiectul a fost un succes, organizatorii vor pregăti ediții viitoare, menite să bucure sufletele copiilor din Neamț.

Autor articol: Oana-Talida COZMA