Inside CARMEN SAECULARE

Teorie despre dreptate, demnitate umană și etică

*ce e de făcut cu practica? Lumea e plină de oameni de nimic, de vicleni al căror scop în viață este să își atingă țelul, oricare ar fi mijloacele.

Caracterul înseamnă un set de caracteristici morale și etice care fac ca un om să încerce mereu să fie bun, drept și sincer în toate momentele vieții sale. Cu alte cuvinte, omul cu caracter este un om virtuos, care caută să se ghideze după principii și valori.

În Sfânta Biblie există un pasaj din care aflăm că pământul nu era demn de unii oameni care l-au călcat, adică pentru Dumnezeu unele creaturi sunt atât de speciale încât nici măcar nu ar fi trebuit să vină în această lume, pentru că merită ceva mult mai valoros. Fără îndoială, ca ființe umane, suntem cu toții pe picior de egalitate, totuși, asemeni stelelor de pe cer, unde unele strălucesc mai mult decât altele, unii oameni se remarcă prin caracteristicile lor deosebite, generând în interiorul lor o aură de neegalat și de neatins de majoritatea semenilor.

Categoric, există mulți oameni buni, dar este important de știut că pe lume sunt unii extrem de periculoși, fățarnicii, care își ascund adevăratele gânduri, acționând de parcă ar fi niște ființe bune când de fapt sunt doar niște ticăloși!  Ei sunt Iuda, care se vând pentru un bănuț, schimbă o prietenie adevărată cu o simplă pungă de floricele.

Trebuie să separăm grâul de pleavă, cernând pentru a îndepărta impuritățile existente, făcându-ne viețile liniștite, alături de oameni virtuoși. Fără îndoială, nu este o sarcină ușoară, având în vedere complexitatea identificării personalității autentice, demne de încredere.

Charles Chaplin, fost actor, comediant și regizor englez, a spus: „Valoarea unui om nu se măsoară după hainele sau averea pe care le posedă, adevărata valoare a unui om este caracterul său, ideile sale și nobilimea idealurilor sale“.

Această frază ne oferă o bază solidă pentru modul în care ar trebui să privim o persoană, deoarece, de multe ori, suntem înșelați de vocea calmă, frumusețea hainelor, maniera primitoare, darurile pe care le primim, de promisiunile care ni se fac cu entuziasm, pentru atitudinile pozitive care ne oferă un sentiment de siguranță. Deci trebuie să privim un om în inima sa, cu scopul de a descoperi care sunt idealurile sale și cum acționează în fața nedreptăților pe care le întâlnește în cursul vieții.

Din păcate, avem tendința de a inversa adevărul și să ne lăsăm influențați de falși profeți care propagă o doctrină care nu se ghidează după valorile etice și morale după care ar trebui să funcționeze societatea.

 „Când apare un adevărat geniu în lume, poţi să-l recunoşti după acest semn: toţi ignoranţii se unesc împotriva lui“, spunea Jonathan Swift, scriitor englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez.

Astfel, un om cu caracter într-o societate nedreaptă și ipocrită va fi întotdeauna văzut ca un nebun. El va fi mereu criticat pentru felul său de a fi, va fi un motiv de dispreț pentru că este condus de principii pe care puțini le apreciază și unii chiar știu că există.

Educația este cheia creării unei națiuni puternice și corecte. Este un proces pe termen lung și necesită investiții, determinare și angajament total din toate părțile implicate.

O țară în care oamenii nu sunt pregătiți să relaționeze între ei (respectând justiția în toate aspectele), tinde să sufere consecințe foarte grave. Astfel vedem că violența crește înspăimântător în mijlocul nostru, iar crimele, agresiunile și violurile au devenit constante în cotidian. 

Sănătatea, educația, infrastructura, securitatea, printre alte drepturi esențiale, sunt neglijate de factori decidenți, provocând inegalități și excludere socială în rândul cetățenilor simpli. 

În sfera religioasă, putem observa prejudecățile existente în rândul participanților, care nu se respectă reciproc și nu știu să respecte alegerile semenilor lor, ca și cum toți cei care nu se conformează credinței lor trebuie supuși oprobiului public pentru gândurile spirituale contrare. În acest fel vedem că există un război purtat în căutarea apărării doctrinelor, care sunt mai importante decât armonia dintre oameni. Este evident că trebuie să ne apărăm principiile dar trebuie să înțelegem că respectarea diferențelor nu înseamnă a fi de acord cu ele. Respectăm însă ființa umană.

În școli, îi vedem pe profesori atacați verbal și fizic, când ar trebui să fie văzuți ca eroi, deoarece au un bagaj intelectual solid, care poate să îmbogățească nivelul de cunoștințe ale elevilor, să ofere din înțelepciunea lor, astfel încât să existe oameni competenți. Vedem, de asemenea, practica lașă și crudă a agresiunii în rândul elevilor, unde prevalează legea „celor mai puternici“. 

Ar fi alte mii de alte probleme de spus, dar voi rămâne doar la aceste explicații, care sunt mai mult decât suficiente pentru a observa că trăim în haos administrativ, unde oamenii suferă tot timpul din cauza deciziilor greșite care compromit întreaga țară.

Prin urmare, trebuie să prețuim mai mult obiceiurile bune și caracterul, astfel încât să putem avea o adunare de ființe inteligente care își fac acțiunile pe baza celor trei piloni care ar trebui să fie respectați de noi toți: dreptatea, demnitatea umană și etica.

Când viața unui om este pe cale să se încheie, va dori, mai mult ca niciodată, să se uite în trecutul său și să identifice ceea ce a construit de-a lungul vieții sale. Dacă va constata că a făcut o schimbare în viața oamenilor, va ști că și-a îndeplinit misiunea pe pământ. Fără îndoială, dacă cineva vrea să contribuie la evoluția umanității și la viitorul semenilor noștri, trebuie să-și clădească o inimă puternică și o minte educată, astfel încât să poată fi o ființă cu angajament deplin față de onoare, într-o lume unde suntem din ce în ce mai înconjurați de întuneric și mizerie.

Autor articol:
Carmen-Elena NASTASĂ, manager