Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – Ziua Națională a României, celebrată în Cipru

STRATEGII CULTURALE – Ziua Națională a României, celebrată în Cipru

Tradițiile nemțene, autenticitatea costumelor populare și obiceiurile străbune au fost promovate pe final de an, de Ziua Națională a României, în Cipru. O delegație formată din reprezentanții Consiliului Județean Neamț, ai Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare“, alături de membrii Ansamblului Folcloric ,,Floricică de la Munte“ a fost prezentă în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie la o serie de activități dedicate Zilelor României în Cipru. 

Evenimentele desfășurate la Nicosia și Paphos au fost organizate de Ambasada României în Cipru. Șirul manifestărilor a fost deschis pe 1 decembrie la Nicosia, cu un eveniment bilateral România – Cipru, printr-o recepție organizată la Royal Hall, clădire emblematică a Nicosiei, fiind printre primele teatre deschise în Cipru. Invitații au avut parte și de un spectacol patriotic oferit de Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“, organizat cu sprijinul Consiliul Județean Neamț. Spectacolul a cuprins și evoluția artiștilor din cadrul Societății de Folclor „H Lygeri“ din Nicosia-Kyrenia. În program au fost prezentate dansuri și cântece din cultura și tradițiile celor două țări, cu valorile și obiceiurile care le caracterizează. La eveniment au participat reprezentanți ai mediului diplomatic, academic și de afaceri din Cipru și România, precum și reprezentanți ai comunității românești de pe insulă.

Pe 2 decembrie, artiștii nemțeni au oferit o nouă reprezentație folclorică, de această dată la Universitatea din Nicosia, ce a cuprins pe lângă cântecele patriotice iubite de toți românii și un program de datini de sărbători de iarnă.

Manifestările culturale au continuat și în regiunea Paphos, pe 3 decembrie 2022, cu un concert folcloric al Ansamblului ,,Floricică de la Munte“, la Teatrul Municipal Markideion. Românii care au răspuns afirmativ invitației la eveniment au simțit mai aproape spiritul sărbătorilor de iarnă, prin reamintirea obiceiurilor de acasă, precum Plugușorul, Sorcova, Ursul, Capra sau Steaua.

„Am avut deosebita plăcere de a primi o invitație din partea Ambasadei României în Republica Cipru, pentru a participa în Cipru, cu ocazia zilei noastre naționale, cu un program specific sărbătorilor de iarnă din județul Neamț.

Astfel, sub genericul «Zilele României în Cipru», în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, Consiliul Județean prin Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» a dus farmecul care cuprinde satului nemțean cu prilejul sărbătorilor de iarnă, românilor stabiliți în Cipru și tuturor celor interesați de obiceiurile zonei.

Bucuria fraților noștri din diasporă a fost nelimitată! Am marcat printr-un eveniment deosebit Ziua Națională la Ambasada României la Nicosia, prilej cu care au participat reprezentanți ai mediului diplomatic, academic și de afaceri din Cipru și România, precum și reprezentanți ai comunității românești de pe insulă. Apoi, membrii Ansamblului «Floricică de la Munte» au susținut un concert pentru românii din Paphos și împrejurimi. Aplauzele, bucuria de pe fețele celor prezenți la momentele artistice prezentate de păstrătorii tradițiilor de la noi și căldura cu care au fost primiți în Cipru colegii din Consiliul Județean și de la Centrul pentru Cultură mă fac să mă declar pe deplin mulțumit de proiectul pe care l-am derulat, cu sprijinul Ambasadei României în Cipru.

Sunt bucuros să facem cunoscute în lume tradițiile noastre și meșteșugurile din acest colț de rai în care trăim. Este motivul pentru care îi mulțumesc Excelenței sale, domnul ambasador Dan Mihalache, pentru ospitalitate și inițiativă“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

,,M-am bucurat să văd în sală un număr mare de români care au venit să își amintească de obiceiurile și tradițiile noastre minunate! Le mulțumesc artiștilor Ansamblului «Floricică de la Munte» din Neamț și partenerilor nemțeni pentru spectacole“, a precizat Excelența Sa, domnul Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru.

,,În orașele Nicosia și Paphos, am fost întâmpinați de oameni calzi cu dor de țară și de neam. Frații noștri din diaspora au primit cu bucurie cântecele patriotice, colindele și obiceiurile tradiționale de iarnă. Ne bucurăm pe această cale că toți cei prezenți la evenimente au retrăit spiritul tradițiilor românești. Mulțumim pentru invitație Ambasadei României în Republica Cipru/Romania in the Republic of Cyprus și Excelenței Sale, domnul ambasador Dan Mihalache“, au mulțumit, printr-un mesaj public, membrii Ansamblului Folcloric ,,Floricică de la Munte“.

,,A fost o bucurie să urmăresc momente artistice tradiționale susținute de artiștii Ansamblului «Floricică de la Munte» din Neamț și ai Societății de Folclor «H Lygeri» din Nicosia-Kyrenia, care, pe scena aulei Universității din Nicosia, au dat viață tradițiilor și culturii celor două țări, evidențiind valorile și obiceiurile care le caracterizează. (…) În Cipru trăiesc în prezent peste 45.000 români, într-o comunitate vie și dinamică, în armonie deplină cu poporul cipriot. (…) Evenimentul cultural bilateral Cipru-România, din 2 decembrie, este unul dintre numeroasele activități care demonstrează prietenia dintre cele două țări“, a declarat Diana Baciuna, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

Autor articol: Oana-Talida COZMA