Inside CARMEN SAECULARE

ŢINUTUL NEAMŢ, PROMOVAT ÎN ZONA ALMERIA, SPANIA

Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ au organizat pentru comunitatea românilor din Spania două expoziţii cu specific nemţean.

Prima a fost expoziția de fotografie etnografică și obiecte tradiționale din județul Neamț, intitulată „IA NEAM(Ţ)ULUI“, la al cărei vernisaj a fost prezent şi celebrul muzician Nicu Covaci, component al celebrei formaţii „Phoenix“.

A doua expoziţie a fost de fotografie, intitulată „ŢINUTUL NEAMŢULUI – Biserici şi mănăstiri din peisajul cultural şi monahal Vânători-Neamţ“.

Evenimentul au avut loc în două duminici consecutive, pe 10 şi 17 octombrie 2021, la Centrul Cultural „La Tierra Tracia“ din El Ejido, Almeria.

Mircea G. Florescu, organizatorul din partea asociaţiei care îşi desfăşoară activitatea pe tărâm spaniol, a declarat: „De la Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț am primit o frumoasă donație de carte pentru Biblioteca «El Libro Rumano» din cadrul Centrului Cultural «La Tierra Tracia», precum și o serie de materiale de promovare, precum reviste bilingve, mape de prezentare și hărți ale județului Neamț.
Donația vine ca o consecință firească a colaborării din organizarea unor seri și evenimente dintre cele două instituţii în cadrul proiectelor socio-culturale «Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește» și «Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia». Materialele primite vor fi distribuite gratuit vizitatorilor și invitaților din cadrul serilor și evenimentelor organizate de instituţia noastră.
Mulțumirile se îndreaptă către Consiliul Județean Neamț, președinte – Ionel Arsene, Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț, manager – Carmen Elena Nastasă, și Complexului Muzeal Național Neamț – inițiator proiect Florentina Buzenschi, pentru dezvoltarea și întărirea acestor legături durabile cu românii din afara granițelor țării.“.

Prin acest amplu proiect cultural, partea românească a răspuns invitaţiei venite din partea Asociacion Socio-Cultural „Romanaţi“ de a promova peste hotare o parte a valorilor culturii nemţene.


Autor articol: Valentin ANDREI