Inside CARMEN SAECULARE

Târgul „Produs în Neamț“

Roadele toamnei și munca producătorilor agricoli au fost sărbătorite, în această toamnă, în cadrul unui nou proiect al Consiliului Județean Neamț.

La începutul lunii octombrie, timp de trei zile, Neamțul a găzduit un adevărat festin al anotimpului culorilor pastelate, unde au fost prezentate produse bio, preparate din carne, brânzeturi, specialități în panificație, fructe și legume, sucuri proaspete și băuturi tradiționale. În același timp, nemțenii au putut degusta și diverse delicatese culinare, gătite la fața locului de bucătari pricepuți. Tochitura moldovenească a fost unul dintre preparatele preferate la Târgul „Produs în Neamț“. 

Evenimentul s-a desfășurat în primă ediție, în perioada 1-3 octombrie, pe platoul Curții Domnești, și a reunit gospodari din județul Neamț care și-au expus produsele obținute cu grijă și dragoste, după rețete tradiționale. Târgul „Produs în Neamț“ a fost organizat de Consiliul Județean Neamț, în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, Camera de Comerț și Industrie Neamț și Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț. Cu acest prilej a fost lansat și Cluster-ul „Produs în Neamț“, care reprezintă o grupare de producători, utilizatori și beneficiari din județ, reuniți sub același nume, în vederea creşterii competitivităţii operatorilor economici.

Misiunea cluster-ului reprezintă promovarea colaborării între mai multe entităţi de afaceri sau din sectorul agro-industrial, cu mediul academic şi de cercetare, în vederea atragerii de noi proiecte naționale și internaționale, cu finanțare europeană. Membrii Cluster-ului „Produs în Neamț“ își doresc sprijinirea dezvoltării sectorului agro-industrial, cu scopul de a creşte competitivitatea și vizibilitatea fiecărui membru în parte, atât pe piaţa naţională, cât şi peste hotare.

„Am participat la deschiderea Târgului «Produs în Neamț», eveniment organizat de Consiliul Județean Neamț, prin care îmi doresc să promovăm munca producătorilor din județul nostru.
Pe parcursul a 3 zile, nemțenii și turiștii care au ajuns în zona noastră s-au bucurat de bucate tradiționale moldovenești, de fructe și legume naturale și de o atmosferă de sărbătoare.
Sunt bucuros că am reușit să punem bazele unui cluster în care i-am unit pe toți producătorii din ținutul nostru, pentru a-i ajuta în promovarea activității lor pe plan local, național și internațional“,
a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Timp de trei zile, tinere talente din județ au cântat pe scena frumos decorată în tematica toamnei, oferind un vast program folcloric. De pe scenă nu au lipsit ansamblurile reprezentative ale județului. De asemenea, a fost prezentat și un program special pregătit de artiștii Ansamblului «Floricică de la Munte» al Centrului pentru Cultură și Artă «Carmen Saeculare». În cadrul evenimentului a fost lansat și filmul de prezentare «Călătorie în Regatul Zimbrului»“.


Autor articol: Oana-Talida Cozma