Ani de liceu

Colegiul Național „CALISTRAT HOGAȘ“ – o școală a încrederii

Colegiul Național „CALISTRAT HOGAȘ“ – o școală a încrederii

Instituție de învățământ de elită, cu tradiție, devenită reper atât în județul Neamț, cât și în România, CN „Calistrat Hogaș“ este școală europeană, școală Erasmus+, afiliată Alianței Colegiilor Centenare, școală Microsoft, inclusă în programul european eTwinning Schools, decorată de Custodele Coroanei române cu „Medalia Regală pentru Loialitate“, școală pilot de educație media, școală pilot pentru implementarea catalogului electronic, etosul acesteia fiind într-o continuă dinamică. Amintim doar câteva note definitorii care ne singularizează – parteneriate speciale cu British Council, Goethe Institut și ECDL România.

 Începutul lunii iulie a adus în mass-media rezultatele muncii în echipă, profesionalismul, dăruirea, implicarea cadrelor didactice, acribia elevilor și susținerea părinților. Astfel, Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ a fost singurul liceu din județul Neamț care s-a plasat pe primul loc în ceea ce privește procentajul de promovare la examenul de Bacalaureat, acesta fiind de 100 la sută. De asemenea, elevii Răzvan Ioan Nistor și Robert Ioan Scumpu au obținut media 10.. Succesul se datorează echipei – elevi, profesori, părinți. Precizăm că, în istoria ultimilor 20 ani, nu s-a mai înregistrat un asemenea dublu succes.

În acest an școlar, luna mai, s-au reorganizat Zilele Școlii – CNCH 112. Programul manifestărilor a fost dens și a inclus timp de o săptămână manifestări de anvergură. În prima zi, denumită „Twinning Day: alb și albastru“, a avut loc deschiderea festivă „ŞI A FOST ANUL 1910…“, urmată de conferința „Despre culoare şi importanța ei în societate“, susținută de asist. dr. Mihaela Marcu, de la Facultatea de Istorie, Universitatea București.

CNCH în pas cu EUROPA“ a fost activitatea de diseminare a proiectelor: Şcoală Ambasador al Parlamentului European; Erasmus+: WEB Design 2022 – Proiect de mobilitate în domeniul VET; Steam of Course; STEAMulation for Students; VR Science Lab; Using Outdoor Activities to Challenge, Develop and Promote Entrepreneurship Skills; Code the Future; Journalism as Learning Tool; Environment and Sustainability; eTwinning: L’école de l’égalité en scène.

Stil şi viziune“ a fost denumirea vernisajului expoziției cu lucrări de artă plastică participante la Concursul Național de Creație „Calistrat Hogaș“, ediția a XII-a. „Ateliere teatrale eTwinning“, desfășurate zilnic, au implicat scriere de scenarii, improvizații, precum și punerea în scenă a scenariilor. Marți au avut loc evenimente devenite tradiție – Concursul de matematică „CONSTANTIN BORŞ“, ediția a IX-a; „Întâlnire cu Excelența“ – invitat Irina Păcurariu, jurnalist TVR, în cadrul Simpozionului Național (ediția a VII-a) „Literația multimodală media“; sesiunea de referate și comunicări ale elevilor „Creativitate şi inovație“, ediția a X-a. Evenimente nou incluse în program au fost: „CalistrART – Culoarea versului eminescian“ – atelier de pictură pe șevalet și Epas – Şcoli Ambasador ale Parlamentului European – workshop de schimb de exemple de bune practici, în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret“, din Buzău.

Ziua de miercuri a inclus în program: „Istoria de lângă noi“, concursul despre istoria CNCH; „Jurnalism şi responsabilizare socială“ – conferință susținută de Roxana Amzăr Gheorghe, jurnalist TVR.Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Erasmus+ „Journalism as Learning Tool“, 2019-1-NO01-KA201-060268. Aceasta a fost urmată de „Orizonturile cunoaşterii – ipoteze şi ipostaze“, ediția a IX-a, sesiune de referate și comunicări științifice ale cadrelor didactice. După-amiază, au fost două evenimente în aer liber „CNCH în concert“, spectacol susținut de elevii colegiului. „De la BACH la BOB MARLEY“, concert de vioară clasică și vioară electrică, susținut de Sabin Laviniu Penea.

 „Evoluăm prin educație“, workshop dedicat importanței voluntariatului, în parteneriat cu Fundația „Autonom“; „CaliSTART“ – parcurs aplicativ; „Amintiri dintr-o călătorie“, șezătoare literară la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș“; Pe drumuri … hogaşiene“, vizită la mormântul scriitorului; Concursul Național de Creație „Calistrat Hogaş“, ediția a XII-a, festivitate de premiere; CNCH – trecut, prezent şi viitor“, lansarea celor mai recente publicații ale colegiului, Spectacolul de muzică veche românească susținut de Ansamblul vocal-instrumental „Anton Pann“ au fost manifestările zilei de joi. Festivitatea de absolvire a promoției 2018-2022 a fost evenimentul de rezonanță, organizat pe Platoul Curții Domnești, care a încheiat manifestările consacrate Zilelor CNCH -112.

Având în vedere că urmărim consecvent valorizarea inteligenţelor multiple, prin parteneriate educaţionale, către societatea cunoaşterii şi a comunicării, pentru coeziune socială şi dezvoltare durabilă, sub deviza: „Drum senin în destin,/ Fapte vrednice de rosturi temeinice!“, CNCH poate fi considerat un loc privilegiat al prieteniei, al respectului și al lucrului în echipă, o inepuizabilă sursă de cunoaștere, un tărâm al creativităţii și al manifestării spiritului artistic, acordând încredere în formarea individuală, încurajând iniţiativa și spiritul civic, fiind o școală a educaţiei europene, în spirit democratic, o școală a noilor tehnologii de informare și comunicare.

Autor articol:
Mihaela Cătălina TĂRCĂOANU

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Logo-CALISTRAT-HOGAS.jpg