Inside CARMEN SAECULARE

Concert caritabil „DA PENTRU VIAȚĂ!”

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a sprijinit, din nou, un caz umanitar! Instituția noastră, în parteneriat cu Asociația umanitară „Codrin – Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii”, Asociația Culturală „Rubine Moldave”, Grupul vocal „Sânzienele” și Asociația culturală „Viva Allegria”, a organizat concertul caritabil intitulat „DA PENTRU VIAȚĂ!”.

„Sensul vieții e să-ți găsești darul, dar scopul vieții este să-l dăruiești!” este motto-ul sub care au performat Georgiana Șerban Axinte, Diana Sârbu, Laurențiu Marian, Ansamblul de cântece populare „Nemțișorul”, Grupul vocal „Floare de colț”, Ansamblul folcloric „Brâul roșu”, Grupul vocal „Sânzienele”, Grupul vocal „Rubine Moldave”, Grupul vocal „Viva Allegria”.

Evenimentul s-a desfășurat pe data de 28 mai 2023, în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț. 

Toți cei implicați și-au propus să strângă fonduri pentru tânăra Ana Maria Susmă, care are nevoie urgentă de un transplant de ficat, al doilea în cazul ei. Primul transplant a fost efectuat în martie 2008.

Donațiile continuă în contul IBAN RO70BTRL02801205U02233XX, Banca Transilvania, titularul contului fiind Asociația umanitară „Codrin – Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii”.

Georgiana Șerban Axinte, apreciată interpretă a folclorului nemțean, a fost motorul strângerii de fonduri pentru Ana. Ea oferit amănunte despre tânăra care se confruntă cu grave probleme de sănătate: „Ana este o tânără de 20 ani care iubește VIAȚA! Ce avem noi două în comun? Multe lucruri. Cel mai important este că suntem luptătoare și, indiferent de greutățile pe care viața ni le-a scos în cale, alegem să luptăm și, cu încredere în Dumnezeu, să izbândim!
Ana este tânăra noastră colegă, căreia mama ei, Lucia, i-a donat o parte din ficat pe când Ana avea doar 5 ani. La acel moment, fetița era tare bolnavă, avea ciroză. (…)
Operația de transplant pe care a suferit-o Ana a avut loc în martie 2008.
Lucia și întreaga ei familie, în ciuda faptului că au o situație financiară precară, au muncit și au făcut eforturi pentru ca fetei să nu-i lipsească nimic, să crească asemeni unui copil normal, să își poată termina studiile. (…) La câțiva ani după transplant, valorile hemoglobinei erau din ce în ce mai des scăzute, fapt care a impus o altă operație chirurgicală, splenectomia, adică scoaterea splinei.
Câțiva ani după splenectomie, viața și-a reluat cursul normal pentru Ana și familia ei. A mers la școală și la controale medicale regulate, la Spitalul «Fundeni».
Ana a ajuns să își împlinească visul și a intrat, după terminarea liceului, la Facultatea de Litere din Brașov.
Bucuria ei a fost curmată, brusc, de apariția hemoragiilor, care s-au repetat, tot mai dese și mai agresive. A ajuns la Urgența Spitalului din Brașov, cu valoarea hemoglobinei scăzută (3,4, pe când valorile normale ale hemoglobinei pentru femei sunt situate intre 12,3-15,3).
De atunci, viața Anei s-a petrecut, din nou, în cea mai mare parte la spital, cu tratamente, perfuzii și transfuzii.
Însă acum, după multe investigații complexe, medicii specialiști au hotărât că soluția este un al doilea transplant de ficat, pentru ca Ana sa fie din nou BINE.
Uniți prin iubire și compasiune, împreună, suntem mai puternici. Doar strângând rândurile, arătăm bolii că suntem o forță. Ne vindecăm nu numai atunci când primim, ci și atunci când dăruim. Haideți să ne facem bine nouă înșine, ajutând o familie aflată la grea încercare, care se luptă nu numai cu boala fetiței, ci și cu mari lipsuri financiare.
De aceea, astăzi facem un apel umanitar. Fiindcă starea financiară a Anei și a familiei sale nu este tocmai una bună, aceasta are nevoie de ajutorul oamenilor din jur. O sumă mică din partea fiecăruia o poate ajuta enorm în perioada următoare pentru cheltuielile personale, să aibă cu ce să se întrețină. Atât ea cât și mama ei au nevoie de ajutor pentru un stil de viață decent, ca să poată depăși această etapă grea din viața lor.
Donațiile se pot face în contul: IBAN RO70BTRL02801205U02233XX, Banca Transilvania, titularul contului fiind Asociația umanitară «Codrin – Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii»”.
Orice donație contează, iar dacă aveți posibilitatea vă rog să nu fiți nepăsători. Binele mereu se întoarce sub o formă sau alta! DA pentru VIAȚĂ!”

„«Medicamentul lumii nu este streptomicina sau ştiu eu ce alt medicament. Salvarea lumii, medicamentul lumii, este iubirea»” – spunea Pr. Ioanichie Balan.

Acest mare adevăr a fost demonstrat și astăzi, în emoționantul spectacol caritabil «DA pentru VIAȚĂ», inițiat și organizat de inimoasa Georgiana Carmina Șerban Axinte pentru Ana-Maria, pe care viața o tot încearcă și care în loc să poată să își trăiască frumos tinerețea, trebuie să se pregătească de al doilea transplant de ficat.
Vibra sala Consiliului Județean Neamț de iubirea și dăruirea cu care au cântat și au dansat soliștii, dar mai ales copiii din ansamblurile invitate.
Respect deosebit și părinților acestor copii minunați și talentați, căci și-au rupt din timpul lor prețios, din această zi frumoasă de duminică, și au fost alături de noi toți, dar mai ales de părinții Anei, contribuind fiecare la șansa ei de a lupta pentru viață, reușind astfel să strângem din invitații și donații suma de 10.941 lei. Acești bani, împreună cu încă 5.000 lei de la trei sponsori constanți ai Asociației Umanitare Codrin: Dorin Căpitanu – de la Dolinex Piatra-Neamț, Orlando Nistor – de la  6AM Revenue și domnul Ghe.O. Banii sunt un ajutor tare necesar pentru cheltuielile cu deplasările la spital, medicamente, alimente și multe altele”, a menționat Monica Sofron, președintele Asociațieiumanitare „Codrin – Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii”.

Autori articol:
Valentin ANDREI
Oana-Talida COZMA
Grafică afiș:
Ciprian AILENI