Inside CARMEN SAECULARE

Concertul de percuție din Stagiune, un succes la public scontat

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, au propus, pe 27 aprilie, iubitorilor muzicii de calitate, o nouă întâlnire cu Stagiunea muzicală 2022-2023.  Protagoniști au fost membrii Ansamblului de percuție al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț. Lor li s-au vor alăturat Ansamblul de percuție „Versus”, Ansamblul de percuție „Fireworks Magazin” și Ansamblul de percuție al Colegiului Național de Artă „George Apostu”.

Parteneriatul celor două instituții amintite a cuprins, pentru acest concert, alte cinci instituții de învățământ muzical: Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț și Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.

Acest concert de percuție a fost unul itinerant, el fiind prezentat, în afară de Piatra-Neamț, și la Suceava (pe 26 aprilie), Bacău (28 aprilie), Brașov (3 mai).

Ansamblul de percuţie al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ


În anul 2002, în cadrul Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamț al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, eminentul profesor Grigore Pop a pus temelia unei adevărate școli de percuție. Tot la Piatra-Neamț, a realizat două proiecte de anvergură, „Festivalul Național al Muzicii de Percuție” și „Gala muzicii de percuție”. De aici a izvorât ideea înființării, în anul 2009, a unui Ansamblu de percuție după modelul celui de la Cluj-Napoca, fondat de către distinsul profesor în urmă cu 41 de ani.

Cofondator al ansamblului din Piatra-Neamț a fost și mai tânărul său discipol Alexandru Veleșcu, unul din exponenții de frunte ai școlii de percuție nemțene. Absolvent al Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamț, la clasa profesorului Grigore Pop, Alexandru Veleșcu și-a continuat studiile de masterat și de doctorat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. În prezent, pe lângă activitatea didactică desfășurată la clasa de percuție a Extensiei din Piatra-Neamț, Alexandru Veleșcu își continuă atât cariera de interpret-solist, cât și cea de conducător al Ansamblului de Percuție, insuflând studenților același entuziasm preluat de la mentorul său.
Cu un amplu repertoriu de lucrări din creația universală destinată instrumentelor de percuție, Ansamblul a susținut numeroase concerte în cadrul stagiunii permanente a Extensiei Piatra-Neamț în orașele Cluj-Napoca, Onești, Bacău, Suceava și Piatra-Neamț. Totodată, a participat și la două festivaluri internaționale de prestigiu din țară: „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț” și „Ars Maris” din Reghin, în anul 2011.

Autor articol: Valentin ANDREI