Inside CARMEN SAECULARE

Un nou concert cameral

Seria recitalurilor din cadrul Stagiunii muzicale 2022-2023 continuă! Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, au organizat, pe 10 mai, la Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamţ, un recital de excepție. Astfel, melomanii pietreni au avut prilejul unei noi întâlniri cu pianistul Luca Toncian și cu violonistul Francesco Ionașcu. Programul muzical a cuprins lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Fritz Kreisler, Arvo Pärt și César Franck.

Intrarea la eveniment a fost liberă.

Dezvăluim o serie de informații despre cei doi protagoniști, ambii cu un palmares impresionant.

Luca Toncian s-a născut în 1989, în Cluj-Napoca. A început studiul pianului la vârsta de șase ani, cu prof. Maria Jidav, continuând apoi cu conf. univ. dr. Cipriana Gavrișiu. De la șaisprezece ani a studiat în Austria, la Salzburg, la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum”, pe care a absolvit-o, cu Diplomă de Excelență, în 2014 (clasa profesor Cordelia Höfer-Teutsch). În studenție a beneficiat timp de un an de o bursă Erasmus în Germania, la clasa profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy, de la Universitatea de Muzică şi Teatru din München. A urmat şi un program post-universitar la Universitatea „Mozarteum”, la clasa profesorului Andreas Groethuysen. În prezent este asistent universitar doctor în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Experiența concertistică l-a purtat pe scene naționale și internaționale. Ca pianist a participat la numeroase concursuri în străinătate, fiind laureat al Concursului Internaţional de Pian, Bangkok, Thailanda (2013), al Premiului „Franz Schubert”, San Cristoforo, Italia (2013), al Concursului Internaţional de Pian „Memorial Isidor Bajic”, Novi Sad, Serbia (2008). A câștigat numeroase concursuri organizate în România, fiind recompensat în 2004 cu marele premiu „Lira de Aur” (Suceava).

Francesco Ionașcu s-a născut într-o familie de muzicieni, la 21 decembrie 1991, la Veneția.

A început studiul muzicii la vârsta de patru ani, iar cel al viorii la vârsta de șase ani, la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, la clasa profesoarei Mariana Suma, continuând apoi cu prof. Ioan Moldovan, prof. univ. dr. Valeriu Maior, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, și cu Robert Truț, violonist la Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca. A absolvit studiile Bachelor of Music (Honours) la Royal College of Music din Londra, la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin, cu distincția de „First Class”. De asemenea, este absolvent al cursurilor de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Nicușor Silaghi.

În septembrie 2019, a obținut titlul de „Doctor” cu distincția „Suma Cum Laude”, cu lucrarea intitulată „De la partitură și semnificații la o concepție interpretativă proprie: creația violonistică a lui Șostakovici”.

Din anul 2019 este „Young-master professor” în cadrul Festivalului SoNoRo, concertând alături de mari artiști: Daishin Kashimoto (concert-maestru la Berliner Philharmoniker), Bernhard Naoki Hedenborg (Wiener Philharmoniker), Alexander Sitkovetski, Diana Ketler, Răzvan Popovici.

În prezent este lector universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj- Napoca.

Până la 29 de ani, a susținut peste 120 de concerte ca solist cu prestigioase orchestre din România și străinătate. Este laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale.

Autori articol:
Oana-Talida COZMA
Valentin ANDREI