Inside CARMEN SAECULARE

Cumpăna dintre ce a fost și ce va veni

Trecerea dintr-un an în altul se face mereu cu o trăire în sufletul fiecăruia, care e greu de explicat. E și bucurie, și emoție, și teamă, și satisfacție! Poate câte un pic de toate, poate mai mult din ceva anume – depinde de firea omului, de experiența acumulată, de palmele primite de la destin, de visurile fixate și de puterea de a se arunca în valuri, pentru a rezista în viitor!

Revelionul trezește emoții în noi. Este greu să rămâi indiferent la acest timp paradoxal de închidere și noi deschideri. Noul an ne plasează în fața a ceea ce am trăit sau n-am trăit, chemându-ne să detaliem trecutul și să proiectăm viitorul, oricând de mult am vrea să ne lăsăm luați de vremuri.

Nu întâmplător prima lună a anului se numește „ianuarie“, fiind legată de zeul roman cu două chipuri, „Ianus“, care are o față în spate și cealaltă în față. Privind în trecut, luându-l drept sursă de înțelepciune și totodată privind spre viitor cu tot potențialul lui, înseamnă provocarea pe care toți o asumăm în călătoria noastră! Și facem asta la fiecare set de 365 de zile trecute! Mereu cu grijă, cu bucurie, cu teamă ori speranță!

Și totuși, frumusețea vieții rezidă în această mișcare a pendulului, în această eternă trecere și venire. Întotdeauna este ceva nou și neașteptat la timpul nostru, timp împodobit precum o fată Morgana cu un déjavu care ne dă fiori și încredere. Să ai un nou an înainte este ca și cum ai avea un caiet gol în poală, pe paginile căruia să înșirui cuvinte dulci, vorbe amare, tristeți, împliniri, după felul fiecăruia. E important să avem penel ușor și să lăsăm litere frumos rotunjite, nu scrijelite. Să nu se audă scârțâit de peniță când notăm, ci fâlfâit de instrument de scris ce alunecă ușor pe albul imaculat al caietului. Cândva, undeva, destinul ne va corecta greșelile și fiecare va plăti în felul său pentru ele. Atenție la caligrafie și la normele de exprimare…

Scris lin, dragilor, acum la început de an! Așterneți cu drag litere aurite, care să vă creioneze drumul către împlinire, către liniște! Dați paginile ușor și asemeni oracolelor, înnobilați-le cu fluturi care să vă dea emoții în stomac, cu orizonturi senine și apusuri liniștite. Iubiți, încredeți-vă în oamenii buni și păstrați în suflet candoarea copilăriei! Doar așa nu veți putea greși periculos de tare, nu veți fi certați la spovadă și nici pedepsiți prea aspru!

Să vă fie anul precum o aripă de înger!

Autor articol:
Carmen-Elena NASTASĂ, manager

www.cooltneamt.ro