Inside CARMEN SAECULARE

Dansuri tradiționale – SÂRBA

Continuăm seria dansurilor tradiționale românești din zona Moldovei, iar de această dată a venit rândul sârbei, pentru a fi prezentată în lumina tiparului.

Sârba, ca și hora, o întâlnim pe aproape tot cuprinsul țării. Este un dans vechi cu funcție comună și de petrecere. Funcția comună o întâlnim de obicei pe tot cuprinsul țării, în timp ce varianta cu unele forme de bătăi este întâlnită mai frecvent în zonele montane, denumite și zone ciobănești.

Sârba este un dans cu pași săltăreți, care dau un aspect ondulatoriu cercului închis sau deschis. Dansatorii au ținuta cu brațele pe umeri, iar pașii săltăreți dau dansului o exuberanță sporită.

Sârba se dansează într-un tempo rapid, după o încălzire, cu un preambul indispensabil descătușării psihice a interpreților, atât bărbați, cât și femei.          Putem spune că sârba, ca și hora, este o moștenire străveche. Adesea, sârba alternează cu hora, din nevoia de a compensa zbuciumul dionisiac cu cumpătarea apolinică. Uneori, întâlnim melodii identice, dar cântate într-un tempo diferit dau naștere unor dansuri diferite.

În dansul românesc, întâlnim de obicei un bărbat care conduce sârba. Acesta are o poziție privilegiată și este incitat de a explora schema coregrafică sub cât mai multe aspecte. Până și improvizațiile sunt dictate de fluxul său interior. El dansează mai mult decât ceilalți, dând comenzi.

Desfășurarea dansului se face spre dreapta, în sensul invers acelor de ceasornic, dar și pe loc. Construcția lui poate fi simplă sau dezvoltată. Succesiunea celulelor sau a motivelor se face într-un mod mobil, continuu.

Forma dansului poate fi fixă sau temă cu variațiuni. Ca motive cinetice avem  bătăi pe sol cu lansarea greutății, fluturarea picioarelor sau balansări ale corpului. Ca mișcări avem pași simpli, pași bătuți, pași încrucișați în față sau în  spate, sărituri drepte, pași vârf-toc, pinteni în aer sau pe sol. Întâlnim strigături comune de dragoste, de joc. La sârbele cu construcție dezvoltată întâlnim strigăturile la comandă.

Așa arată sârba la români, dans tradițional, iubit în egală măsură atât de bărbați, cât și de femei. Sârba noastră, românească, este nelipsită dintre dansurile tradiționale la petrecerile importante din viața fiecăruia dintre noi.