Inside CARMEN SAECULARE

Cristian Bistriceanu – ÎNTRE TALENT, STUDIU ȘI DRAGOSTE PENTRU FRUMOS

CLASA DE PICTURĂ ȘI ARTĂ DECORATIVĂ

Pictura este poezie tăcută

Plutarh, „Moralia“

Pictura este talent, studiu și dragoste pentru frumos. De aceea ne oprim în acest număr al revistei Coolt Neamț la Clasa de pictură și artă decorativă, din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, clasă coordonată de artistul Cristian Bistriceanu.

Cu o tradiţie de peste patru decenii, clasa de pictură a fost coordonată de-a lungul timpului de adevărați maeștri, precum, criticul de artă Valentin Ciucă (fost director al școlii la mijlocul anilor ‘70), Gheorghe DiaconuMircea CiacâruArpad ColumbanDoina DaşchieviciMedeea Ruczuli sau Arcadie Răileanu.

Spirit liber și visător, Cristian Bistriceanu este absolvent al Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloaie“, Secția pictură religioasă și restaurare. Din 2013 este membru al U.N.A.P.R, filiala Neamț.

În perioada 2006-2008 a fost profesor suplinitor la catedra de artă plastică, în cadrul Seminarului Teologic ,,Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț, iar din 2016 coordonează clasa de pictură și artă decorativă, în calitate de profesor colaborator, la Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură.

Deși specializarea lui este restaurarea și a pictat mii de icoane, inclusiv în biserici, ca artist, Cristian Bistriceanu a fost mereu într-o căutare interioară permanentă. A căutat să se autodepășească și s-a orientat cu succes și spre portrete în manieră realistică dar și spre tehnica cuțitului.  

Cursul pe care-l predă la Școala Populară de Artă are drept scop modelarea abilităţilor artistice și creative atât pentru copii, adolescenţi, tineri, cât și pentru persoane mature. De-a lungul anilor, Cristian Bistriceanu a lucrat cu copii începând cu vârsta de 7 ani, până la adulți de peste 70 de ani. Pe toți i-a îndrumat cu pasiune în primii pași pe tărâmul picturii și ai artei decorative, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

,,Lucru cu oamenii reprezintă pentru mine o adevărată experiență de viață, dar și o experiență artistică. Munca didactică la Școala Populară de Artă o văd ca o abordare personalizată, pentru că în cadrul cursului am timp să mă ocup de abilitățile artistice ale fiecărui cursant“, a mărturistit Cristian Bistriceanu.

Cursul de pictură și artă decorativă se desfășoară de trei ori pe săptămână, timp de câte 4 ore. Astfel, fiecare cursant are posibilitatea să deprindă tainele artistice pe îndelete, iar exercițiul lucrului cu penelul este în elementul lui. Sub îndrumarea lui Cristian Bistriceanu, iubitorii de pictură și artă decorativă au participat cu frecvență la expoziții de grup organizate de Biblioteca Județeană ,,G.T. Kirileanu“, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare“ Neamț, dar și la concursuri de pictură județene sau naționale. Dintre cursanții cei mai implicați și devotați domeniului artistic s-au remarcat cu succes Ileana Crăciun, Ana Ivanov, Margareta Neculai, Filip Rodica, Maria Gliga, Sînziana Muraru.

În ciuda pandemiei de coronavirus, dragostea pentru frumos, pentru artă, pentru pictură, a rămas vie atât pentru cursanți, cât și pentru profesor. Aceștia s-au bucurat din plin de timpul dedicat picturii.

Indiferent că sunteți înzestrați cu mult talent sau mai puțin, nu uitați că pictura nu este altceva decât o poartă spre poveste, spre relaxare și spre o lume mai bună. Pictura te scapă de stres, sporește creativitatea, îmbunătățește puterea de concentrare și are efecte terapeutice.