Neamțul în imagini

Dragobetele sărută fetele

Neamțul în imagini - DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE

Sub genericul „ Dragobetele sărută fetele“ deschidem seria imaginilor imortalizate la Neamț, de către colegul nostru, Octavian Popa, în cadrul proiectelor derulate de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“..

Sărbătorit în luna februarie, pe 24,  Dragobetele, numit și Dragomir, Ioan Dragobete sau Cap de Primăvară, este nimeni altul decât tânărul zeu al dragostei din panteonul mitologiei românești. În timp ce vă delectați cu imagini cu copii și tineri în cuplu, îmbrăcați în straie populare, vă readucem în atenție tradițiile legate de Dragobete.
Datina spune că în dimineața zilei de 24 februarie, tinerii, băieți și fete, ieșeau din sat la pădure. Făceau o horă, se sărutau și se strângeau în brațe. Fetele adunau flori de primăvară pe care le foloseau pentru descântecele de dragoste. În această zi, peste tot, se auzea zicala: „Dragobetele sărută fetele!“.

În apropierea prânzului, fetele începeau să coboare sprintene spre sat. Această fugă era numită „zburătorit“. Flăcăii urmăreau fetele dragi și acestea se lăsau prinse dacă tinerii erau după placul inimii lor. Tinerii se îmbrățișau și se sărutau, ceea ce semnifica logodna pentru cel puțin un an de zile. Așa, părinții aflau care sunt simpatiile îndrăgostiților.   Sub magia iubirii, sentiment puternic, trainic și intens, vă invităm să vă bucurați de expoziția fotografică, în tematică, dedicată sărbătorii de „Dragobete“.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian Popa