Inside CARMEN SAECULARE

Festivalul „Steaua Sus Răsare”, ediția a 53-a, 27 decembrie 2023

Festivalul „Steaua Sus Răsare”, ediția a 53-a, 27 decembrie 2023

Miercuri, 27 decembrie 2023, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, a avut loc a 53-a ediţie a tradiţionalului Festival de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare.


Ediția curentă a debutat cu tradiționala paradă a alaiurilor de datini și obiceiuri de iarnă, venite din Iași, Bacău și Neamț, parada formaţiilor participante: Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, „Urşii” de la Asău (Bacău), Alaiul de datini și obiceiuri din Ceplenița (Iași), Alaiul Plugușorului – „Sumănarii” și „Banda lui Jianu” din Trifeşti (Neamţ), Alaiul de datini „Răzeșii Cracăului și Năvala urșilor” de la Girov (Neamț), Alaiul de datini și obiceiuri „Străjerii muntelui” Farcașa (Neamţ), Alaiul de datini și obiceiuri de la Pâncești (Neamț), Ansamblul folcloric „Codrii Neamțului” și Ansamblul folcloric „Comorile Neamțului”.

Programul artistic al ediției curente a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare” a culminat cu spectacolul extraordinar „POVESTE DE IARNĂ. „Lupii lui Calancea”, însoțiți de „Urșii” din Asău, au încălzit sufletul românilor într-un concert de neuitat.

Scurt istoric al festivalului

În decembrie 1969, debuta la Piatra-Neamţ o manifestare care ani de-a rândul, în perioada de dinainte de 1989, a fost cunoscută sub titulatura de Alaiul de datini şi obiceiuri. Ulterior, evenimentul, devenit unul foarte aşteptat de mii de nemţeni, avea să-şi schimbe denumirea. Astfel că din 2009, manifestarea este cunoscută ca Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare”, denumire inspirată de sărbătoarea principală a perioadei cuprinsă între Sfântul Nicolae (6 decembrie) şi Sfântul Ion (7 ianuarie) – Naşterea Mântuitorului.

Este singura activitate artistică judeţeană de anvergură care pe parcursul a cinci decenii s-a desfăşurat an de an, neîntrerupt. Aşa se face că tradiţionala întâlnire a alaiurilor de datini şi obiceiuri de iarnă a atins ediţia jubiliară, a cincizecea, în anul 2018.

Pe parcursul celor peste cinci decenii, fondul manifestării a rămas acelaşi: la Piatra-Neamţ, în fiecare lună decembrie, se întâlnesc grupuri din judeţ, din ţară şi, în ultimii ani, şi din zonele din afară ţării locuite de români (Republica Moldova şi Ucraina), care participă la o paradă a datinilor şi obiceiurilor româneşti din timpul sărbătorilor de iarnă.

Astfel, pietrenii au avut ocazia să urmărească cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri. Cetele de colindători, urători şi mascaţi şi-au întâmpinat mereu publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.

Autor articol: Valentin ANDREI