Neamțul în imagini

FETE ÎN PORT POPULAR DE PE VALEA MUNTELUI

Ediția din luna martie a revistei Coolt Neamț, ediție dedicată femeilor, aduce în atenția cititorilor noștri chipuri inocente de fete și straie populare de pe Valea Muntelui.

Superbele fotografii au fost realizate din pasiune de către pictorul și iconograful Cătălin Popovici, meșter popular lemnar. Artistul dezvăluie, în premieră, o parte dintr-un proiect mai amplu prin care își propune să promoveze portul popular tradițional, specific zonei montane a județului Neamț, în rândul tinerei generații.

Portul românesc tradițional reprezintă un adevărat certificat de iscusinţă şi pricepere,  frumuseţea emblematică înscrisă în ADN-ul unui popor. Portul popular este limbaj de comunicare a unor tradiţii de altădată, moștenirea vie a unui proces de creaţie ce a fost transmis din generație în generație.

Costumul femeiesc, cel pe care vi-l prezentăm în această ediție, este alcătuit din cămaşa dreaptă sau de purtat în zile de lucru, ia sau cămașa încrețită la gât, catrinţe, bondiță și brâie.  Obiectele de încălţăminte, maramele, ciorapii de lână sau podoabele sunt și ele incluse în costumul românesc tradiţional.

Iată, așadar, un exercițiu inedit de promovare a culturii tradiționale din zona Valea Muntelui, Neamț, dar și o etalare de emoții și sentimente pure la început de primăvară.

Foto: Cătălin Popovici