Tradiții

Meșteșug Tradițional – IONELA LUNGU

MEȘTERUL CARE DĂ VIAȚĂ PERSONAJELOR LUI CREANGĂ

Ionela Lungu, scurtă descriere: personalitate complexă, jovială, cu preocupări multiple pentru artă, tradiție și moștenire spirituală!

Satul humuleștean se regăsește, astăzi, în ADN-ul Ionelei Lungu, cea care a fost adoptată de târgnemțeni și recunoscută drept un „om de-al locului“. Cunoscută și îndrăgită ca meșter popular, cu abilități iscusite de modelaj în lut, Ionela este un om deschis, comunicativ, cu vorbele în tolba țesută pe care o are la purtător, profesor îndrumător pentru zeci de elevi pasionați de meșteșugul tradițional, fotograf și blogger.

Născută la Tulcea, Ionela Lungu a urmat cursurile Facultății de Mecanică la Iași, acolo unde l-a cunoscut pe Costi, soțul ei, humuleștean get-beget. Nu a modelat de copil; artista spune că a reușit să descopere lucrul în lut ceva mai târziu, în timpul studenției, când își vizita socrii.

Socrul meu ridica o bucătărie din lut, în perioada aceea. Așa am descoperit eu lutul, luând câte o bucățică între degete… Făcea la fel și Costi, soțul meu, meșter popular și el. Deseori ne luam la întrecere – eu făceam o băbuță, el un moșneguț. Și dintr-o joacă, am început acest modelaj în lut“, explică Ionela.

În perioada în care Ionela preda în învățământ, la Școala Profesională din Vânători-Neamț, după ore, simțea nevoia să se deconecteze. Iar cea mai bună metodă pentru ea era modelajul în lut. A fost autodidact, iar primele lucrări au fost realizate pe baza propriilor simțuri. Mai târziu, a început să caute metode de preparare a lutului și a încercat să se perfecționeze continuu. La început, modela lutul din Ozana, dar pentru că se crăpa după uscare, a căutat o rețetă care să reziste în timp.

,,M-am interesat la olari și am aflat că lutul de modelaj se face după o rețetă specială, cu pământ mai vâscos, nisip și cu apă. Eu, mai nou, îl achiziționez de la olari. Modelajul în lut a însemnat pentru mine și o apropiere de Creangă; i-am recitit poveștile, însă, cu mintea adultului, le-am înțeles altfel. Umorul, învățăturile și lucrurile spuse printre rânduri se înțeleg altfel de către un adult“, relatează meșterul popular.

,,Realizam chipul personajelor mele și mi-am dat seama că acestea trebuie să fie și umoristice, să fie simpatice, pentru că și poveștile sunt la fel, pline de umor. La un moment dat, Costi a avut ideea să sacrifice o căciulă de miel, de-a socrului meu, o cușmă cum se spune tradițional, și am făcut vreo 5 căciuli mai mici pentru personajele mele, care au prins viață. Mă uit în trecut și îmi dau seama că personajele mele erau diferite în urmă cu 20 de ani, față de cele de astăzi. În prezent, lucrez mai mult la expresie, la ochi, la culoarea pielii. În timp am evoluat“, mărturisește cu mândrie, Ionela.  

Singurul meșter popular din țară care modelează personajele lui Creangă

Unic în peisajul meșterilor populari din țară, modelajul în lut al chipurilor personajelor din lumea Creangă a reprezentat mereu o atracție pentru iubitorii ,,Amintirilor din copilăriei“.

Ideea aceasta de a realiza doar chipurile personajelor îmi aparține. M-a chemat lumea lui Creangă. Am început să-mi pun și eu întrebarea: de ce? Faptul că am venit din Tulcea, un oraș care te duce cu gândul la Deltă, la ape, altă climă, alt relief, la Humulești, la sat, m-a ajutat să mă descopăr odată cu lumea rurală. Aici, la Humulești, am învățat ce înseamnă obiceiuri și tradiție. Între timp, Humuleștiul mi-a devenit casă, chiar dacă familia mea este la Tulcea“, adaugă artizanul.   

Pentru o validare a muncii ei, prima dată a ieșit cu personajele făcute din lut pe o măsuță, în fața porții. ,,O vecină mi-a spus: «Ce e domnișoara profisoară, nu aveți ce mânca?». Mi-a fost o adevărată lecție de viață și-o spun multor tineri, să-și vadă de scopul lor“.

Ionela a crezut în personajele realizate din lut, a avut încredere în ea, iar recunoașterea a venit încet, dar sigur. Nu există humuleștean să nu o aprecieze și să nu o îndrăgească, chiar dacă la început era privită cu neîncredere. ,,E mare lucru ca un humuleștean să te considere de-a lor, unii spun chiar că sunt mai humuleșteancă decât humuleștenii“, povestește Ionela.

Tapiserii inspirate din lumea lui Creangă

Dragostea pentru meșteșugul popular nu se oprește la modelajul în lut. Tot Creangă și poveștile lui o inspiră pe Ionela Lungu și în realizarea de tapiserii.

Artista a povestit: ,,prima tapiserie a fost după povestea «Pupăza din tei». O lucrare de dimensiuni generoase de 1,5 m pe 1,5 m, o tapiserie de impact, lucrată în vreo 6 luni“.

Acesta a fost începutul, căci cu timpul a decorat cu tapiseriile ei toata școala de la Vânători-Neamț.

Poveștile lui Nică din ,,Amintiri din Copilărie“ și motivele florale sau geometrice au constituit o adevărată inspirație pentru lucrările ei. Astfel, standul Ionelei a devenit o adevărată atracție pentru turiștii care o întâlnesc în sezonul cald, în atelierul de la baza Cetății Neamțului, sau la Lungu’s Mall, cum îi place ei să se amuze, când povestește despre micul magazin tradițional.

Vizitează Neamțul, vizitează Târgu-Neamț și frumosul Humulești! Vei descoperi oameni și povești extraordinare, iar Ionela Lungu este unul dintre oamenii de poveste ai tărâmului lui Creangă.